Benátky ničia pravidelné povodne. Okolo Baziliky sv. Marka možno vyrastie múr

Opakujúce sa povodne nespôsobujú nepríjemnosti len turistom a domácim, ale ohrozujú aj vzácne architektonické pamiatky. Vedenie mesta preto predstavilo plán postaviť okolo najznámejšieho chrámu na námestí Piazza San Marco vyše metera vysokú sklenenú stenu. Tá by mala zabrániť poškodeniu stavby z 11. storočia a krypty pod ňou počas budúcich záplav.

30.01.2020 07:00
taliansko benátky voda záplavy turista  nám.... Foto: ,
Turisti kráčajú po lávkach, ktoré boli v zaplavených uliciach inštalované pre chodcov. Na snímke Námestie sv. Marka.
debata

Historická bazilika, ktorá sa nachádza na jednom z najnižších miest v meste, sa stále úplne nepozviechala z následkov rekordných záplav z novembra 2019, keď voda zaplavila kryptu, poškodila mozaiky a vystavila umelecké diela aj samotnú budovu neblahým účinkom slanej vody, píše Foxnews.com.

„Benátky sú na kolenách,“ napísal vtedy na Twitteri starosta Benátok Luigi Brugnaro. „Bazilika sv. Marka rovnako ako aj celé mesto a jeho ostrovy utrpeli vážne škody.“

Zaplavené Námestie sv. Marka v Benátkach. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
taliansko, benátky, námeste svätého marka, záplavy Zaplavené Námestie sv. Marka v Benátkach.

Predstavitelia mesta, ktorí navrhujú postaviť okolo vzácnej pamiatky ochrannú stenu, veria, že sklo zabráni prenikaniu ničivej vody k bazilike. Projekt by chceli stihnúť zrealizovať do budúceho novembra, keď sa očakáva ďalšia vlna záplav v meste, informuje Thetimes.co.uk.

Sklená zábrana by mala stáť vo vzdialenosti asi 2 metre od stien chrámu a obkolesovať ho po obvode v dĺžke 150 metrov, napísal denník Repubblica.it, Celý projekt by podľa odhadov vyšiel na 3,5 milióna eur. Návrh musí teraz schváliť mestský výbor pre kultúru.

V novembri 2019 zatopila celé Námestie sv. Marka voda do výšky takmer 0,9 metra, bola to druhá najvyššia zaznamenaná úroveň. Baziliku zaplavilo počas uplynulých 1200 rokov už po šiestykrát, z toho štyri razy len počas posledných 20 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #potopa