Nad Levočou vyrastie 36-metrová vyhliadková veža. Bude patriť medzi najlepšie

Nad Levočou sa na jar začne s výstavbou vyhliadkovej veže, ktorá bude mať 35,73 metra a sedem podlaží.

04.02.2020 10:49
Levoča, radnica Foto: ,
Levoča. Ilustračné foto.
debata (1)

V nadmorskej výške 1 250 metrov na južnom vrchole Javoriny, medzi domácimi známom aj ako Marčulina, ju postaví Združenie turizmu Levoča za približne 165-tisíc eur. Stavať sa bude v etapách.

„Veža bude patriť medzi top desiatku rozhľadní na Slovensku. Do konca tohto roka by sme chceli spraviť dve etapy a vybudovať tak vežu do 18 metrov, celá by mohla byť dokončená v roku 2022,“ povedal štatutár združenia Ernest Rusnák, ktorý stojí za myšlienkou výstavby.

Prízemie veže bude železo-betónové, zvyšná časť bude pozostávať z kovového točitého schodišťa a dreva. Posledné zo siedmich podlaží bude vo výške 27,78 metra. Stavať sa bude podľa Rusnáka v extrémnych podmienkach.

„Je tam veľmi zlý prístup, neviem, či tam betón na výstavbu nebudú musieť zvážať helikoptéry,“ vysvetlil.

Na výstavbu je už vydané právoplatné stavebné povolenie. Stavať sa bude na mestskom pozemku, ktorý združenie získalo do užívania od samosprávy na 20 rokov za symbolický poplatok. Po nich prejde stavba do majetku Levoče.

Celkový rozpočet na výstavbu predstavuje takmer 165-tisíc eur. Peniaze na prvú etapu prác vo výške 50-tisíc eur pôjdu z projektu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014–2020.

Marčulina ponúka výhľad na Levoču, do Hornádskej kotliny, na Vysoké i Nízke Tatry, Volovské vrchy, Branisko, Bachureň či Spišskú Maguru. Hoci je výhľad už teraz veľkolepý, čoskoro sa zrejme stratí.

„Sú tam mladé stromy a postupne to tam zarastá, veža však ponúkne výhľad aj potom, keď stromy dosiahnu maximálnu výšku,“ skonštatoval Rusnák, ktorého pri výstavbe inšpirovali rozhľadne v Európe.

Levočské vrchy sa v posledných rokoch navštevuje čoraz viac turistov. Vo veži na kopci severne od Levoče by sa mohlo nachádzať aj infocentrum a Rusnák rovnako zvažuje ponúkať na jej prízemí nocľah.

„Levočské vrchy boli roky vojenským pásmom a nie sú tam možnosti prespať. Kto sa tam chce vybrať pešo, nemá inú možnosť, ako spať pod holým nebom,“ opísal podmienky štatutár Združenia turizmu Levoča Ernest Rusnák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #vyhliadková veža