Trh vo Wu-chane, kde sa nákaza začala, je omotaný policajnou páskou. Čo ho čaká?

Trhovisko v meste Wu-chan, odkiaľ sa rozšírila nákaza koronavírusom do celého sveta, sa teraz ticho skrýva za úhľadne vyzerajúcou modro-bielou zástenou. Stále sú tu však jasné stopy toho, že sa vnútri trhoviska Chua-nan skrývalo niečo nebezpečné: policajná páska, červené zátarasy a robotníci v ochranných oblekoch, napísala agentúra AFP.

13.04.2020 01:15
debata (4)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#WORLD | Who is the first Corona Virus patient of the World? Details: A 57-year-old female shrimp seller in China's Wuhan city is now considered to be the first patient in the world affected by Coronavirus and incidentally, she made full recovery in January itself. She is now called the coronavirus 'patient zero'. According to reports, the patient was selling shrimps at the Huanan Seafood Market on December 10 when she developed a cold Believing she had the common flu, Wei went to a local clinic for treatment where she was given an injection, the Mirror UK reported. However, Wei continued to feel weak and visited Eleventh Hospital in Wuhan a day later. The feeling of lethargy persisted and Wei visited one of the biggest medical facilities in the region -- Wuhan Union Hospital -- on December 16. #China #Coronavirus #Wuhan #Covid19 #HuananSeafoodMarket #Pratidintime

Príspevok, ktorý zdieľa Pratidin Time (@pratidintime),

Čínske úrady pre kontrolu chorôb po prepuknutí nákazy identifikovali divoké zvieratá predávané na tomto trhovisku ako zdroj pandémie choroby COVID-19, ktorá už si na celom svete vyžiadala takmer 70 000 obetí a otriasla globálnou ekonomikou.

Cenník jedného z predavačov tohto rozľahlého komplexu, ktorý v januári koloval po čínskom internete, obsahoval pestrú zmes exotických zvierat vrátane cibetiek, krýs, hadov a kriticky ohrozených veľmlokov, a dokonca aj živých vlčích mláďat.

Podobné trhoviská sú podľa ochrancov prírody poslednou zastávkou brutálneho obchodu s voľne žijúcimi zvieratami, ktorý z veľkej časti poháňa čínska konzumácia. Vypĺňajú dopyt po divých zvieratách ako exotických položkách na jedálničku, alebo využívaných v tradičnej medicíne, kde však ich účinnosť veda nepotvrdila.

Niektorí trh ako ohnisko nákazy popierajú

V januári wuchanský trh uzavreli a dezinfikovali po tom, čo sa nákaza začala šíriť. Teraz môžu dovnútra vstúpiť len zamestnanci dezinfekčnej firmy.

Dlhé červené plagáty natiahnuté na provizórnej zástene vyzývajú okoloidúcich, aby prispeli svojím dielom v boji proti vírusu a dodržiavali vládne nariadenie.

Rovnako ako zmizlo samotné trhovisko za modrobielou zástenou a čiernymi vnútornými závesmi, postupne zmizli tiež zmienky o tomto mieste z vládnych prejavov aj zo správ oficiálnych médií.

A niektorí čínski oficiálni činitelia začali presadzovať verziu, podľa ktorej sa vírus nemusel rozšíriť práve z tohto trhoviska – ale neposkytli na to žiadne dôkazy.

Miestni sa vraj trhu neboja

Po viac ako dvojmesačnej uzávere mesta Wu-chan a provincie Chu-pej sa tu život po maličkých krôčikoch začína vracať späť do normálu. Hraničné kontroly sa uvoľňujú a obyvatelia, ktorí uviazli mimo provincie, sa začali vracať späť. Prístup získavajú tiež zahraniční novinári.

Ale osud trhoviska je zrejme spečatený. Po celé týždne robotníci starostlivo dezinfikovali všetky priestory, potom vysťahovali všetok tovar a vybavenie, a nasledovalo ďalšie kolo dezinfikovanie celého miesta.

Podľa štátnych médií bude trhovisko trvalo uzavreté, aj keď sa ešte nezverejnili žiadne plány na jeho demoláciu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sunshine Ambassador (@sunshinemylifeinthesunshine),

Čína však zverejnila plány na „úplný zákaz“ predaja voľne žijúcich zvierat, ktorý tu prekvital. Nie je jasné, čo si miestni obyvatelia myslia o trhovisku, ktoré tu zostáva medzi vysokými, modernými obytnými blokmi. Okolité ulice boli v cez týždeň vyľudnené, pretože v celom meste stále platí obmedzenie dopravy a pohybu obyvateľov.

Ale jeden z mestských predstaviteľov, ktorý si neželal byť menovaný, zmietol potenciálne toxickú konotáciu trhoviska zo stola. „Nemyslím si, že sa miestni ľudia boja, keď musia okolo toho trhoviska prejsť,“ povedal AFP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trhovisko #Wu-chan #koronavírus