Krajské múzeum v Prešove pripravilo online prehliadky, oceňovanie starožitností aj súťaže

Krajské múzeum v Prešove chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou. Spustilo preto online súťaže, v ktorých pripravilo atraktívne témy, ale aj zaujímavé ceny.

20.04.2020 14:00
debata

Ďalšou novinkou, ktorú múzeum v tomto období ponúka, je pomoc pri oceňovaní starožitností a prehliadka aktuálnych výstav na webe múzea.

Ako informoval Rastislav Žitný z marketingu Krajského múzea v Prešove, múzeum sa spustením súťaže snaží vytvoriť nový priestor pre interakciu so svojimi návštevníkmi.

Súťaž je symbolická. Jej cieľom je aktivita počas karantény, snaha priviesť deti k umeniu, či histórii a v neposlednom rade aj uľahčenie práce rodičom a učiteľom.

„Našou snahou je aj v čase fyzicky zatvoreného múzea ostať v kontakte s návštevníkom. Chceli by sme vniesť trocha dynamiky do spomaleného sveta a iniciovať spoluprácu s naším publikom, ktorá má, napriek reálnosti množstva cien, viac symbolický charakter. Snažíme sa tiež v deťoch vzbudiť záujem o samoštúdium histórie a umenia tým, že ponúkame atraktívne témy a námety,“ vysvetlil riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

Súťaž má názov Z chiži do paláca a pre žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl má čisto výtvarný charakter. Žiaci na druhom stupni absolvujú trojkolovú vedomostnú súťaž.

„Rozbehli sme aj ďalšiu výtvarno-literárnu súťaž v spolupráci so Slovenskými opálovými baňami. Okrem rôznych zaujímavých vecných cien a voľných vstupov čaká na víťazov napríklad aj jazda na koni vo voľnej prírode so sprievodcom. Budeme však radi, ak sa aj verejnosť zapojí darovaním cien pre mladých študentov.” dodal Olejník s tým, že víťazi si svoje ceny môžu prevziať v Rákociho paláci v Prešove po skončení karanténnych opatrení.

Múzeum sa podľa Olejníka v aktuálnej krízovej situácii snaží priblížiť svojim návštevníkom aj prípravou videoprezentácie múzejných zbierok, aktivít či jednotlivých expozícií.

„Každý týždeň pridáme na náš web a Facebook tri nové prezentácie zaujímavostí z múzea a jeho depozitárov. Keď nemôžu ísť ľudia do múzea, tak múzeum príde takouto formou za nimi,” skonštatoval riaditeľ.

Okrem toho múzeum spustilo projekt, ktorým chce ľuďom pomôcť pri oceňovaní ich starožitností a umeleckých diel. Ľudia, ktorí zdedili alebo kúpili umelecké dielo alebo predmet, môžu poslať jeho fotku do múzea. Tím odborných pracovníkov určí autora, odhadne cenu a popíše jeho funkciu. „Poradíme im, odhadneme cenu a zaradíme do historického kontextu,“ vysvetlil Olejník.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #múzeum