V hlavnom meste by mal vzniknúť veľký lesopark

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (PRV) chce v hlavnom meste v Bratislave vybudovať veľký lesopark. Argorezort o tom informoval v pondelkovej tlačovej správe.

28.04.2020 09:00
debata

„Minister PRV SR Ján Mičovský v piatok navštívil Mestské lesy v Bratislave (MLB) a spolu s primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom hľadali riešenia pre podporu rekreačných funkcií lesov v okolí hlavného mesta Slovenskej republiky. S cieľom vytvorenia krásneho rekreačného miesta pre Bratislavčanov sa dohodli na vytvorení veľkého bratislavského lesoparku,“ uviedlo ministerstvo.

Minister Mičovský sa v piatok stretol s riaditeľom MLB Matejom Dobšovičom, bratislavským primátorom Matúšom Vallom, ďalšími zástupcami MLB, generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR Matejom Vigodom a generálnym riaditeľom sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Michalom Tomčíkom. Cieľom spoločného stretnutia bolo riešenie podpory rekreačnej funkcie lesov v okolí Bratislavy.

„Je mojím osobným presvedčením lesy neprispôsobovať obchodníkom ani lesníkom, ani ochranárom či aktivistom, ale prispôsobovať ich spoločnosti. Lesy na Slovensku nesmú byť bankou pre štát, ale poisťovňou pre zdravú krajinu,“ uviedol Mičovský.

V lesoch v okolí hlavného mesta vyhľadáva oddych približne pol milióna ľudí. „Chceme dosiahnuť zmenu pohľadu na lesníkov a funkciu lesov, aby si spoločnosť začala vážiť a oceňovať ich prácu. Uprednostníme kvalitu životného prostredia pred kubíkmi vyťaženého dreva,“ doplnil minister, podľa ktorého sa na spoločnom stretnutí zrodila myšlienka vybudovania veľkého lesoparku v Bratislave a v zmysle vypracovanej štúdie Technickej univerzity vo Zvolene sa upravia zásahy do lesného prostredia.

„Ťažbu prispôsobíme v prospech rekreačných funkcií lesa. Citlivým a individuálnym prístupom zabezpečíme stabilitu, vyhovujúci zdravotný stav a funkčnosť bratislavských lesov,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda.

Výsledkom piatkového rokovania medzi agrorezortom a hlavným mestom bude memorandum o vybudovaní Veľkého lesoparku, ktoré by malo uzrieť svetlo sveta približne o mesiac.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #lesopark