Čínsky Paríž? Francúzi sa pri pohľade na repliku chytajú za hlavu

Číňania radi obdivujú svetové atrakcie a aby za nimi nemuseli priďaleko cestovať, hneď si ich aj niekoľko vyrobili. A tak v Ázii nájdete vernú kópiu rakúskeho Hallstattu, talianskych Benátok, ale je tu aj Temžové mesto, ktoré napodobňuje britskú architektúru.

03.10.2020 07:00
debata (3)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

La Sindrome di Parigi è definita come la sensazione che alcuni turisti provano quando, arrivati nella capitale francese, la vedono per la prima volta dal vivo e “sperimentano un disagio derivante dalla differenza fra la visione idealizzata che avevano maturato e l'effettiva visione di cui prendono atto durante il soggiorno nella città.” La Parigi di cui parliamo oggi non è però quella in Francia, e le sensazioni che si avranno osservandola potrebbero essere molto diverse nonostante si tratti di una replica perfetta, in stile parco tematico. Tianducheng, una zona residenziale nella periferia di Hangzhou, è stata costruita intorno al 2007. Ci sono i boulevard neoclassici che ricordano gli Champs Élysées, una replica 1:1 della Reggia di Versailles, una versione della Torre Eiffel alta 108 metri (e una in miniatura di quella della strip di Las Vegas). Ammaliato da Tianducheng, il fotografo e graphic designer François Prost (@francoisprost) ha deciso di visitare la città e mostrare i cortocircuiti innescati da un’architettura identica collocata in due continenti diversi. “Prima sono andato a Parigi e ho scattato quante più immagini possibili. Poi ho trascorso quattro giorni a Tianducheng a fotografare senza sosta.” Quando è tornato a Parigi, Prost ha passato due mesi interi a cercare tutti i riferimenti originali dell’architettura di Tianducheng. Il risultato è il libro fotografico ‘Paris, China’, pubblicato da Hoxton Mini Press (@hoxtonminipress). Per vedere altre immagini su @id_italy, vai al link in bio. #viceitaly #Tianducheng #parigi #fotografia

Príspevok, ktorý zdieľa VICE Italia (@viceitaly),

V čínskom meste Tianducheng je zasa 100 metrov vysoká napodobenina parížskej Eiffelovej veže, no tiež známeho bulváru Champs Elysees s falošnými francúzskymi reštauráciami. Nachádzajú sa tu aj repliky parížskych sôch a domov, píše Insider.

V správnom uhle môžu vyzerať fotografie z „čínskeho Mesta svetiel“ na nerozoznanie od originálov, aj keď sú od neho vzdialené takmer 10 000 kilometrov.

V Tianduchengu sú tri hlavné oblasti, ktoré vyzerajú ako Paríž. Okrem samotnej Eiffelovky je tu aj replika Versailles a tiež ulice lemované haussmannovskými domami, ktoré prevládajú vo francúzskej metropole. (Georges Eugène Haussmann, známy ako barón Haussmann bol francúzsky mestský architekt a parížsky prefekt, ktorého meno je spájané najmä s rozsiahlou prestavbou Paríža.)

Tianducheng je uzavretá komunita na predmestí Chang-čou, rozkladá sa na ploche 31 km2. Je známa aj ako Mesto oblohy. Nie je to turistický zábavný park, v skutočnosti tam žijú normálne rodiny, ktoré si na svoje nezvyčajné „pamiatky“ dávno zvykli.

Okrem architektúry však čínske mesto nemá so svojím francúzskym vzorom nič spoločné, nevzalo si nič z jeho atmosféry, ani kultúry. Ani samotnému Parížanovi nebude Tianducheng pripomínať jeho domov.

Ulice sú skôr prázdne, a tak pôsobia trocha strašidelne. Nápisy na obchodoch majú v slovách chyby a farba sa z nich časom začala lúpať. Výklady obchodov sú v skutočnosti len namaľované rovnako ako „vystavený tovar“. Vedľa majestátnych sôch bojovníkov na koňoch sa predáva cukrová vata.

Len jedno miesto je v niečom ako Paríž. Kopček, z ktorého je krásny výhľad na kópiu Eiffelovej veže, je rovnako ako ten v Paríži plný zaľúbených párov, ktoré pózujú na romantické selfie alebo profesionálne zábery pri príležitosti zásnub či svadby. Tie zábery vraj Neparížan nebude vedieť rozlíšiť.

Výstavba falošného Paríža v Čína sa začala v roku 2007. Podľa plánov tu malo žiť okolo 10 000 „Parížanov“, no v skutočnosti sa sem ubytovala len asi pätina z predpokladaného množstva. A tak mu okrem vznešených prezývok prischlo aj nelichotivé hodnotenie – mesto duchov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brinteva World's (@brintevaworlds),

Mnohí tvrdia, že je to kvôli polohe, Tianducheng je vzdialený až 40 minút cesty od centra mesta Chang-čou a rozprestiera sa takpovediac uprostred ničoho, navôkol je len poľnohospodár­ska pôda.

O desať rokov po dostavbe Paríža sa preto čínske úrady rozhodli, že zvýšia popularitu miesta a prilákajú nových obyvateľov, preto ohlásila na rok 2021 dostavbu stanice metra. Radi by tu videli 30 000 rezidentov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Paríž