Gaštanový raj v najmenšom mestečku

Najmenšie slovenské mestečko Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš s tisícpäťsto obyvateľmi na malej ploche ponúka turistom na malom kúsku atrakcie rôzneho druhu. Od zrúcaniny gotického hradu z 12. storočia, barokového kaštieľa z roku 1730 a múzea hračiek až po sad jedlých gaštanov, ktorý patrí k najväčším v republike.

10.08.2011 06:00
Modrý Kameň Foto:
Výhľad z hradu Modrý Kameň.
debata

Vzácnosťou Modrého Kameňa je unikátna kalvária nad hradom, ktorú dal postaviť v 18. storočí apoštolský gróf Pavel Balaša, potomok dlhoročných majiteľov hradu. Kalvária je na zozname kultúrnych pamiatok.

„Okrem samotných zastavení sú jej súčasťou aj kaplnka Sedembolestnej Panny Márie a kaplnka ukrižovania. Veriaci ich pri púťach môžu navštíviť dvakrát do roka, a to počas svätomarianskej púte začiatkom septembra a krížovej cesty počas veľkonočných sviatkov,“ konštatuje riaditeľka hradu Helena Ferencová. Zdolať trasu s poriadnym prevýšením až do výšky 500 metrov je pomerne náročné.

Pamiatka skrytá nad gaštanmi však chátra. Peniaze na jej rekonštrukciu sa márne pokúšalo získať mesto, ktoré bolo do nedávna majiteľom kaplniek a zastavení krížovej cesty. Primátor Modrého Kameňa Aladár Bariak poznamenáva, že budovy už vlastní rímskokatolícka cirkev, ktorá tiež hľadá zdroje na obnovu. Treba na ňu tisíce eur.

V barokovom kaštieli, ktorý je vystavaný na časti hradnej zrúcaniny, je múzeum hračiek a bábkarských kultúr, jediné na Slovensku. Vystavených je ich tam asi tritisíc. Napríklad divadelné bábky a marionety, ktoré sa v minulosti používali v bábkových divadlách, či bábky z viacerých krajín sveta, ktoré múzeum získalo väčšinou darom. Najstaršie sú z konca 19. storočia.

Okrem bábok a hračiek sú v múzeu aj iné zaujímavosti. Expozícia etnografie, zubárskej techniky či vinárskych tradícií. Lákadlom sú aj zachované hradby z pôvodného hradu, z ktorých je úžasný výhľad do okolitej prírody a mesta pod nimi. Ferencová pripomína, že už druhú sezónu majú na vrchu starých hradieb sokoliarsky dvor, v ktorom jeho prevádzkovatelia predstavujú viacero druhov dravcov a ich prelety.

Z hradu vidieť aj starý cintorín oproti fare pri kostole, objavený len pred niekoľkými rokmi. Pochovaní sú tam príslušníci rodu Balašovcov, ich príbuzných Kišovcov, niekoľkých farárov a ďalších osobností mesta. Hrobky boli objavené náhodou v spleti krovín a čoskoro by mali byť sprístupnené aj pre turistov.

K Modrému Kameňu patria aj jedlé gaštany – veľký park s asi dvetisíc stromami, ktoré patria najmä miestnym obyvateľom. Modrokamenčanov trápi šíriaca sa rakovina, pre ktorú museli mnohé stromy vypíliť. Zároveň sa však robia záchranné opatrenia, ktoré by mohli vzácne stromy zachrániť. Do ich mesta ich priniesli Turci pri ich vpádoch v 16. storočí.

Gaštany v Modrom Kameni propagujú aj počas tzv. gaštanových slávností, ktoré tu v posledných rokoch pravidelne organizujú. 8. októbra privíta návštevníkov už ich jedenásty ročník.

Užitočné rady

  • absolvovať všetky zastavenia kalvárie sa neodporúča ľuďom, ktorí majú problém s pohybom. Situovaná je v strmom stúpaní, ktoré dá zabrať aj mladým a zdravým
  • návštevu tejto pamiatky je dobré spojiť s prehliadkou hradu s unikátnym múzeom bábkarských kultúr a hračiek
  • na hrad sa dá dostať celoročne, v mesiacoch november až apríl je otvorené v pondelok až v piatok od 8. do 15. hodiny, v máji, júni, septembri a októbri každý deň od 9. do 17. hodiny, cez prázdniny ešte o hodinu dlhšie.
  • občerstviť sa dá v hradnej cukrárni, ale aj v samotnom meste
  • ubytovacie kapacity Modrý Kameň nemá. Najbližšie ubytovanie je v blízkom Veľkom Krtíši

Ďalšie atrakcie v okolí Modrého Kameňa

  • trúbiaci kameň – majú ho v neďalekej obci Sucháň. Traduje sa, že počas tureckých vpádov slúžil kameň s dvoma otvormi, ktorý po vdýchnutí do jedného z nich vylúdi druhým silný zvuk, ako signálne zariadenie
  • ekokúpalisko – už druhú sezónu ho majú vo Veľkom Krtíši. Zaujímavé je svojimi samočistiacimi schopnosťami, o ktoré sa starajú vodné rastliny. Súčasťou kúpaliska je aj minigolfové ihrisko
  • vínna cesta – produkt pre turistov, ktorý prezentuje vínne tradície v pestovaní hrozna a výrobe vína spojené s ochutnávkami
  • rodný dom Kálmána Mikszátha v Sklabinej – spisovateľ je autorom aj známeho Dáždnika svätého Petra a jeho rodný dom v Sklabinej s obľubou navštevujú najmä turisti z Maďarska
  • Horné Plachtince – rodisko známych a obľúbených hercov Júliusa Pántika a Štefana Kvietika
debata chyba