V Dóme sv. Alžbety pribudli infotabule, približujú ho aj znevýhodneným

Najmä slabozrakým a nevidomým majú slúžiť informačné tabule, ktoré od piatka pribudli v Dóme sv. Alžbety a v Urbanovej veži v Košiciach. Pomocou QR kódov, NFC čipov a Braillového písma sprístupňujú informácie o jednotlivých historických kultúrnych pamiatkach zdravotne znevýhodneným skupinám obyvateľstva. Po načítaní mobilnou aplikáciou sprostredkujú text aj vo zvukovej podobe. Uviedol to riaditeľ Združenia Feman Eduard Buraš.

13.12.2020 20:35
kosice Foto:
Dóm svätej Alžbety v Košiciach je vzácnou národnou kultúrnou pamiatkou. Ilustračné foto.
debata

Infotabule s textami v slovenčine a angličtine zároveň slúžia všetkým turistom a záujemcom. Projekt využívajúci nové technológie približuje katedrálu ako významné stredoveké pútnické miesto na 12 takýchto tabuliach. Ďalšie tri sú umiestnené v susediacej zvonici.

Vybrali sme tie body záujmu, ktoré poukazujú na ‚Stredoveký eucharistický zázrak, ktorým sa Košice stali pútnickým mestom‘ a reálne dokresľujú stredovekú pútnickú trasu, ktorou prechádzal pútnik do nášho mesta uctiť si relikviu Kristovej krvi, povedal.

Trasa, na ktorej sú informačné tabule umiestnené, symbolicky začína pri severnej bráne, ktorou pútnici vstupovali do katedrály.

Smeruje k sakristii, pokračuje okolo hlavného oltára, krstiteľnice až ku kráľovským schodom, cez ktoré sa išlo k vystavenej relikvii. Ďalej vedie k oltáru s relikviami troch svätých košických mučeníkov, popri hrobke biskupov až k stredu krížovej chodby.

Podstatou projektu je sprístupniť tieto pamiatky aj ľuďom, ktorí z dôvodu poškodenia zraku alebo inému zdravotnému postihnutiu, nemôžu vidieť ich krásu, alebo počuť výklad k historickej pamiatke. Podľa Buraša si takto môžu aspoň sčasti vykompenzovať hendikep, ktorý majú.

Informačné tabule inštalovali v rámci projektu pod názvom Via Cassoviensis a Dar od Kráľa Donum regis, ktorý realizuje združenie Feman v spolupráci s farnosťou sv. Alžbety v Košiciach a Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

S finančným príspevkom 8000 eur ho podporilo Ministerstvo kultúry SR, spolufinancovanie je vo výške piatich percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Dóm sv. Alžbety #nevidiaci