Okúzľujúce talianske mesto ponúka domy za pár eur. Sú pripravené, len sa nasťahovať

Mnoho ľudí miluje Taliansko, jeho hory, more, kuchyňu, životný štýl. Teraz je tu unikátna príležitosť začať nový život vo vysnenej krajine - a to supervýhodne.

10.03.2021 07:00
debata (2)

O malých talianskych mestách, ktoré sa vyľudňujú a svoj problém sa usilujú riešiť prilákaním nových obyvateľov, počuť už dlhšie. Väčšinou predávajú prázdne domy za 1 euro a od nových majiteľov žiadajú, aby ich v stanovenej dobe zrekonštruovali a začali využívať na bývanie alebo podnikanie.

Ponuka Biccari, hlboko v juhovýchodnej oblasti Apúlie, je však lepšia. Píše o nej CNN. Aj tu sú síce na výber aj staré chátrajúce domy, ktorým treba vdýchnuť nový život, no majú tu aj krásne obydlia pripravené na nasťahovanie.

Netreba sa trápiť s ich renováciou a navyše aj ceny sú viac než priaznivé. Začínajú na 7 500 eurách, väčšina sa pohybuje v rozmedzí 10 000 až 13 000 eur.

Za nápadom stojí miestny starosta Gianfilippo Mignogna, ktorý chce svoje rodné mesto vzkriesiť po rokoch, čo z neho ľudia odchádzajú za prácou a lepším životom do veľkých miest alebo do zahraničia, najmä do Spojených štátov.

Exodus sa prejavil v neblahých číslach, kým v 50. rokoch tu žilo 5 000 ľudí, dnes je to sotva 2 000.

Ostalo tu po nich mnoho pekných, obývateľných domov. K dispozícii je 12 domov za 1 euro a 20 domov „vyššieho štandardu“. Potenciálne je však v Biccari viac ako 100 prázdnych budov, ktoré potrebujú nových obyvateľov.

Fotografie nehnuteľností budú čoskoro zverejnené na webových stránkach radnice, záujemcovia sa však môžu obrátiť na starostu Mignognu (sindaco@comune.biccari.fg.it) už aj teraz.

Tí, ktorí sa uspokoja s chátrajúcim obydlím v hodnote 1 euro, musia zložiť zálohu 3 000 eur, ktoré sa novým majiteľom vrátia po dokončení rekonštrukcie, ktorá má trvať tri roky. Na rozdiel od iných talianskych miest, ktoré ponúkajú podobné akcie, je tu však možnosť predĺžiť túto lehotu ak majú prišelci na meškanie pádny dôvod.

Presťahovať sa do Biccari sa naozaj oplatí, potešia sa romantici a milovníci nádhernej prírody. Mestečko má výhodnú polohu na hranici troch regiónov – Apúlie, Molise a Kampánie. Je obklopené nedotknutými horami Daunia, hustými lesmi, pastvinami, olivovými hájmi a neďaleko je aj jazero. Dookola je mnoho turistických ciest a piknikových miest, všade svieži čistý vzduch.

Biccari, ktoré založili starí Rimania, sa nachádza na úpätí najvyššieho vrchu regiónu Monte Cornacchia, z ktorého vrcholu je výhľad na Jadranské pobrežie, mys Gargano a ostrovy Tremiti. Táto oblasť je známa ako „strecha Apúlie“. Celá oblasť je popretkávaná ruinami pravekých osád a starých fariem.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #predaj #domy #Apúlia