Do Gemersko-malohontského múzea prišlo v uplynulom roku menej návštevníkov

Do priestorov Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote prišlo v roku 2020 len 6 770 návštevníkov. Ako informovala kultúrno-výchovná referentka múzea Elena Lindisová, dopad koronakrízy je v tejto oblasti výrazne citeľný, o čom svedčí skutočnosť, že v roku 2019 zaznamenali takmer trojnásobný počet návštevníkov, keď ich prišlo 17 728. Celospoločenská situácia v súvislosti so šírením nového koronavírusu sa podpísala na celej zbierkotvornej, prezentačnej a kultúrno-výchovnej činnosti GMM. Múzeum bolo vlani pre verejnosť zatvorené 88 dní.

16.02.2021 14:15
debata

Najpopulárnejšie podujatie, akým je už tradične v máji Noc múzeí a galérií, sa pre pandémiu nekonalo. V roku 2019 prišlo v máji do múzea viac ako sedemtisíc návštevníkov.

„Najvyššiu návštevnosť sme v roku 2020 zaznamenali v mesiacoch júl a august, čo je paradoxom oproti minulým rokom, keď v tomto letnom a prázdninovom čase návštevnosť v múzeu skôr klesala. V júli prišlo do múzea 1 932 a v auguste 1 768 návštev­níkov,“ uviedla referentka a dodala, že najslabší mesiac bol december, keď evidujú len 41 návštevníkov.

Pre návštevníkov, ktorí mohli do priestorov múzea vstupovať len v rúškach a za prísnych protiepidemických opatrení, boli počas roka otvorené dve stále expozície. Okrem toho múzeum usporiadalo deväť výstav, ktoré verejnosti priblížili rôznorodé témy.

„V zložitej situácii roku 2020 sme sa snažili udržať pestrosť aj v ponuke podujatí, ktoré sa za predpokladu dodržiavania opatrení dali zrealizovať,“ uzavrela Lindisová s tým, že múzeum je od 19. decembra zatvorené a je možné ho navštíviť len na sociálnych sieťach.

Gemersko-malohontské múzeum je múzeum s regionálnou pôsobnosť dokumentujúce prírodné a kultúrne dedičstvo regiónov Gemer a Malohont.

Svoju históriu začalo písať v roku 1882 a je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Okrem stálych expozícií ponúka viacero krátkodobých výstav, podujatia, prednášky, vyučovacie hodiny a animačné programy.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Gemersko-malohontské múzeum #Rimavská Sobota