Pokračovanie článku: Nie sú tu žiadne doláre, neviem, čo mám robiť! Takto vyzerá ruská panika a honba za tvrdou menou

Fotky zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, ako sa v posledných dňoch tvoria dlhé rady pred bankomatmi a zmenárňami po celej krajine.

Ľudia majú strach, že ich bankové karty prestanú fungovať alebo že bude obmedzený objem hotovosti, ktorú si môžu vybrať.

Doláre a eurá začali dochádzať v priebehu niekoľkých hodín po invázii a odvtedy sú tieto meny vo veľmi obmedzenom množstve.

Problém s hotovosťou sa netýka len Moskvy. Ľudia sa ponáhľajú do provinčných miest v nádeji, že tam budú doláre alebo eurá dostupnejšie.

Anonymný IT-špecialista na sociálnej sieti Telegram vytvoril program, ktorý automaticky zisťuje, či sú v jednotlivých bankomatoch súkromnej ​​banky Tinkoff eurá alebo doláre, a ak áno, zdieľa s ďalšími užívateľmi ich polohu.

Rusko, pár, zaľúbenci, romantika, Moskva, rieka, dvojica, láska, večer,  noc, svetlá, mesto Čítajte viac Mladí ruskí architekti majú ambiciózny plán – 'poľudštiť' postsovietske mestá

Banky popierajú, že by mali nedostatok likvidných prostriedkov a analytici sa zhodujú, že nedostatok hotovosti v bankomatoch je skôr prejavom snahy zabrániť hromadnému vyberaniu peňazí.

Kremeľ uviedol, že Rusko tieto najnovšie sankcie očakávalo a je na ne pripravené. Nedodal však, či vláda poskytne ruským podnikom pomoc, ako to bolo počas pandémie.

Avšak bežní Rusi, z ktorých mnohí získavajú informácie len zo štátom kontrolovanej televízie papagájujúcej vyhlásenia Kremľa, už čoskoro začnú vo svojom každodennom živote zaznamenávať rozdiely.

Obyvatelia Moskvy už hlásia rady v niektorých obchodoch s potravinami, pretože ľudia nakupujú tovar, o ktorom si myslia, že ho bude nedostatok kvôli zvýšeniu cien alebo obchodným reštrikciám.

Ruské podniky by mohli nakoniec kvôli vplyvu sankcií skrátiť pracovný čas alebo zastaviť výrobu.

Predpokladá sa, že okrem poklesu hodnoty úspor príde mnoho Rusov o prácu, pretože ekonomika bude odrezaná od finančných trhov na Západe.

Rusom to všetko vyvoláva spomienky na dobu, keď prezident Vladimir Putin v roku 2014 anektoval Krym a ľudia stáli hodiny v radoch na hotovosť.

Zmenárne museli narýchlo nakupovať nové päťmiestne kurzové tabuľky, pretože na tých starých im došiel priestor. Vtedy stál dolár bežne 30–35 rubľov, čo je v dnešnej dobe nepredstaviteľne nízka čiastka.

Bajkal Čítajte viac Ruský súd zamietol povolenie na výstavbu plniarne vôd z jazera Bajkal Moskva, Rusko, Kremeľ, Chrám sv. Blažeja, Červené námestie Čítajte viac 33 neuveriteľných faktov o Rusku: Ako sa Pepsi vďaka nemu stala námornou veľmocou depresia - smútok - nervozita - nespokojnosť Čítajte viac Turisti otvorene: Česko je drzé, USA rasistické, Rusko špinavé... Čo im prekážalo na Slovensku?
68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ #anexia Krymu #vojna na Ukrajine