Putinova taktika: Nonstop ostreľovaný Mariupol upadá do beznádeje, ulice sú plné mŕtvol

Ostreľovanie v niektorých momentoch dosahuje frekvenciu jedného úderu za minútu. Všade sa váľajú mŕtvoly a rozmáha sa zúfalstvo. Mesto je obkľúčené ruskými vojakmi a každá ďalšia explózia z neho žmýka zvyšky života. Tak opisuje situáciu v ukrajinskom Mariupole agentúra AP, ktorá má stále vo vojnou rozvrátenom prístave na pobreží Azovského mora svojich dvoch novinárov.

17.03.2022 07:00
Mariupol, Ukrajina, kryt, vojna Foto: ,
Obyvatelia Mariupolu v kryte.
debata (6)

V úzkej priekope narýchlo vyhĺbenej v zamrznutej zemi ležali telá niekoľkých detí. Bol tam 18-mesačný Kirill zasiahnutý do hlavy šrapnelom. Bol tam 16-ročný Iľja, ktorému výbuch roztrhal nohy počas futbalového zápasu na školskom ihrisku. Bolo tam dievčatko odeté v pyžame s obrázkami jednorožcov.

Všetci sú uložení s desiatkami ďalších ľudí v masovom hrobe na okraji mesta. Pracovníci telá hádžu dovnútra najrýchlejšie, ako môžu, pretože čím menej času strávia vonku, tým väčšie sú ich šance na prežitie.

„(Prajem si) jediné, aby sa toto skončilo,“ zúril robotník Volodymyr, zatiaľ čo vyťahoval vrecia s mŕtvolami z nákladného auta. „Do čerta so všetkými, s tými ľuďmi, čo toto začali!“ povedal.

Prichádzať však budú ďalšie telá. Z ulíc, kde ich vidieť na každom kroku, alebo zo suterénu nemocnice, kde sú naskladaní nevyzdvihnutí mŕtvi, dospelí aj deti.

Marina Yatsko, vľavo, beží za svojím priateľom... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Mariupol, Ukrajina Marina Yatsko, vľavo, beží za svojím priateľom Fedorom, ktorý nesie svojho 18-mesačného syna Kirilla, ktorý bol smrteľne zranený pri ostreľovaní.

Taký je dnešný Mariupol, v ktorom predtým bývalo vyše 400.000 ľudí, a ktorého poloha postavila obyvateľov priamo do cesty ruskému dobývaniu Ukrajiny.

Stal sa pri tom symbolom snahy ruského prezidenta Vladimíra Putina rozdrviť ukrajinskú demokraciu, ale aj urputného odporu Ukrajincov.

Snahy o evakuáciu civilistov boli neúspešné, kým v utorok ukrajinské úrady oznámili, že z mesta odišla kolóna asi 4000 osobných vozidiel.

Odhadované státisíce ľudí, ktorí v Mariupole zostávajú, však jednoducho nemajú ako uniknúť. Okolité cesty sú podmínované a prístav uzavretý. Rusi tiež zablokovali snahy doručiť do mesta humanitárnu pomoc.

Okrem jedla tu chýba aj elektrina, voda je vzácnosťou. Obyvatelia rozpúšťajú sneh, aby mali čo piť. Pália kusy nábytku v improvizovaných ohniskách, aby si v mrazivých podmienkach ohriali ruky a uvarili niečo z tej trochy jedla, ktorú ešte majú.

Zdravotníci sa neúspešne pokúšajú zachrániť... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Mariupol, Ukrajina Zdravotníci sa neúspešne pokúšajú zachrániť život 18-mesačného syna Mariny Yatsko Kirilla, ktorý bol smrteľne zranený pri ostreľovaní.

Samotné ohniská sú vyrobené z materiálov, ktorých je dnes v meste viac ako dosť: Tehál a kovových úlomkov zo zničených budov, ktoré sú rozosiate v uliciach.

Smrť je všade. Miestni predstavitelia registrujú vyše 2500 mŕtvych, ale mnohé telá nemôžu byť započítané kvôli neustálemu ostreľovaniu.

AP zdokumentovala mnoho úmrtí žien a detí, napriek tvrdeniam Ruska, že na civilistov neútočí. Lekári hovoria, že na každého zraneného ukrajinského vojaka im prejde pod rukami desať civilistov.

Ešte pred niekoľkými týždňami sa budúcnosť zdala oveľa svetlejšia. Ak osud miest určuje ich geografia, potom bol Mariupol na ceste k úspechu, so svojimi prekvitajúcimi železiarňami a oceliarňami i prístavom pre veľké lode a pri vysokom svetovom dopyte po oboch.

Tá istá geografia, ktorá dlho mestu pomáhala, sa však teraz obrátila proti nemu. Mariupol leží presne medzi regiónmi ovládanými proruskými separatistami a polostrovom Krym anektovaným Ruskom v roku 2014.

Dobytím prístavu by Rusi získali pozemný koridor medzi týmito dvoma oblasťami a tiež kontrolu nad Azovským morom.

Deti zdravotníkov sa zohrievajú v deke, keď...
Marina Yatsko, vľavo, beží za svojím priateľom...
+6Zdravotníci sa neúspešne pokúšajú zachrániť...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Mariupol #vojna na Ukrajine