Káhira- matka miest, mesto víťazov

Egyptská metropola sa môže popýšiť mnohými prívlastkami, no žiaden z nich vás nepripraví na to ako na vás toto obrovské mesto zapôsobí. Život mu vdýchol Níl podobne ako starovekým civilizáciám, ktoré tu existovali dávno pred tým, než niekto po prvýkrát vyriekol jej meno.

09.08.2022 00:00
Bubo, pr, nepouzivat Foto:
Vznešená Citadela nad najväčšou mestskou aglomeráciou Afriky

Ako Káhiru uchopiť alebo pochopiť? O histórii starovekého Egypta sa môžete dočítať tu. Teraz sa s nami vyberte do ulíc a za fantastickými pamiatkami Káhiry. Ranná Káhira je spleťou chaosu, trúbenia, ľudí, áut, motoriek, bicyklov a orientálneho životu. Čím bližšie ste k starej islamskej časti, tým sa chaos znásobuje až je ho okolo vás toľko, že ste jeho súčasťou.

Pevnosť Babylon je najstaršou stavbou celej... Foto: Ľuboš Fellner – BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Pevnosť Babylon je najstaršou stavbou celej obrovskej Káhiry.

Najkrajším miestom, kde môžete začať spoznávanie Káhiry je vznešená Citadela nad mestom. Jej korene tu zasadil udatný bojovník Salahdín, ktorý porazil Križiakov a vďaka nemu sa na dlhých 700 rokov stala Citadela symbolom egyptskej moci. Aj dnes pôsobí okázalo a veľkolepo, pretože v 19.storočí si na jej vrchole postavil mešitu Mohammed Alí, muž, ktorý chcel zmodernizovať Egypt. Ranná Citadela má svoje čaro vďaka tomu, že práve ráno je odtiaľto najkrajší výhľad na nekonečné mesto. Tu pochopíte ďalšiu z prezývok Káhiry a teda „mesto tisícich minaretov“. Vynárajú sa nad domami, strechami, stoja nad mešitami, sú všade a ak sa ozve hlas muezzína, Káhiru pohltia zimomriavky. Ak neukryje Káhiru smog do svojho plášťa, vidieť odtiaľto dokonca aj pyramídy v Gíze. Alabastrová mešita Mohammeda Alího sa hlási o slovo. Mramorové nádvorie, steny vykladané alabastrom, výzdoba, ktorá pripomína skôr kostol, než islamský svätostánok. Unikátne miesto.

Vonkajšie nádvorie mešity Muhammada Alliho. Foto: Miroslava Dlhá — BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Vonkajšie nádvorie mešity Muhammada Alliho.

Priamo pod Citadelou sa na prahu starej Káhiry dvíhajú dve nádherné stavby. Tou prvou, monumentálnejšou je Mešita sultána Hassana prepletená s medresou. Naproti nej stojí mešita El Rifai, mladšia o niekoľko stáročí, no s rovnakou patinou. Sultán Hassan chcel prekvapiť svet najväčšou mešitou akú kedy planéta videla a tak minul takmer celú pokladnicu mocných Mamelukov. Plán mu nevyšiel, no dodnes jeho mešita zo 14.storočia dýcha starobylosťou a precíznosťou krásnych islamských detailov. Ak by ste mali v Káhire navštíviť len jednu jedinú, nazrite práve sem. Nie nadarmo je zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Masívna mešita Sultána Hassana je pod... Foto: Ľuboš Fellner - BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Masívna mešita Sultána Hassana je pod patronátom UNESCO.

Káhira má svoju islamskú povesť, no medzi skvelé zážitky patrí návšteva kresťanskej, teda koptskej štvrti. Leží na starobylom mieste, na dosah Nílu. Podľa mnohých sa práve tu začali písať dejiny mesta ešte predtým, než ho moslimovia pomenovali ako Káhira. Kresťania aj dnes tvoria v Egypte desať percent populácie, čo je pri 100-miliónovom národe celkom zaujímavé číslo.

Koptská architektúra v kresťanskej časti Káhiry. Foto: Miroslava Dlhá — BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Koptská architektúra v kresťanskej časti Káhiry.

Koptská štvrť je iná ako všetko ostatné, čo na vás v Káhire čaká. Je nenápadná a nebyť vysokého Kostol sv. Juraja, zrejme by ste ju obišli. Najkrajšie kostoly sa skrývajú na jej okraji. Za tým prvým, teda za kostolom sv. Sergia a Bakcha, treba zísť niekoľko schodov, ponoriť sa do kamennej chody ako vystrihnutej zo starého Jeruzalema a nasledovať tok ľudí. Z ničoho nič sa ocitnete pred vzácnym kostolom, ktorý v sebe ukrýva kaplnku s miestom, kde mala tri mesiace pobývať svätá rodina s Máriou, Jozefom a maličkým Kristom po tom, ako ušli z biblickej Palestíny. Pre mnohých pútnikov predstavuje tento zážitok splnený sen a najväčšiu radosť z návštevy Káhiry. Druhým kostolom je tzv. Visiaci kostol, ktorý je postavený na múroch staručkej pevnosti Babylon. Vojdite dnu a vo vnútri na vás čaká najkrajšia ikona Koptov. Koptská Mona Lisa si vás premeria kamkoľvek sa pohnete. Toto ste v Káhire rozhodne nečakali.

Husajnova mešita postavená v roku 1154 je... Foto: Ľuboš Fellner - BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Husajnova mešita postavená v roku 1154 je pomenovaná po Husajnovi ibn Alím, vnukovi proroka Mohameda.

Za najunikátnejšími káhirskými zážitkami sa treba vybrať do islamskej Káhiry. Tú tvorí niekoľko štvrtí, skrýva v sebe bazárový svet Chan el-Chalíli a vzácne historické stavby ani neporátate. Vojdite za kamennú bránu Bab Zuweila a čaká na vás svet, aký ste dosiaľ poznali len z kníh o Oriente. Ak by boli scény okolo vás čiernobiele, mali by ste pocit, že ste v dokumentoch alebo v starých, storočných knihách. Na ulici sa obchoduje, handrkuje, zjednáva, v kotloch sa varí bôbová kaša foul a v prepálenom oleji sa vypráža falafel.

Ulica Al- Muizz v blízkosti historickej brány... Foto: Ľuboš Fellner - BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Ulica Al- Muizz v blízkosti historickej brány Bab - Al Futuh. Podľa nás najkrajšia ulica Káhiry s obchodmi plnými striebra, parfumov a zlata.

Kde-tu predávajú čerstvé chlebové placky a ďalej vás presviedčajú na kúpu všetkého od výmyslu sveta. Za komplexom Ghuri sa vynoria minarety historickej mešity Al Azhar a to viete, že už ste na skok ku kaviarničke El Fishawi, ktorú poznal aj Napoleon, pretože je najstaršou v celom Egypte. Dajte si čierny čaj s vetvičkou mäty alebo kávu s kardamónom a posilnení objavte ulicu Al Muizz. Podľa mnohých je to najkrajšia ulica Káhiry a jedna z najzaujímavejších ulíc celej severnej Afriky. Sultáni, panovníci, emirovia, tí všetci sa pretekali v tom, kto postaví krajšiu, väčšiu, bohatšiu a honosnejšiu stavbu.

Najstaršia kaviareň Afriky v El- Fishawy.... Foto: Ľuboš Fellner - BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Najstaršia kaviareň Afriky v El- Fishawy. Ochutnáte kvalitnú kávu, silný čaj s vetvičkou čerstvej mäty či Keftu alebo Falafel?

Podvečer sa vyberte do modernej Káhiry. Lode na Níle svietia divokými farbami, námestie Tahrir s okolitými ulicami je krásne živé a kaviarničky na prahu námestia Talaat Harb praskajú vo švíkoch. Zaplávajte si vo víre káhirského života a pocítite na vlastnej koži, ako mesto pulzuje.

Romantický pohľad na majestátne pyramídy v Gíze... Foto: Robert Taraba - BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Romantický pohľad na majestátne pyramídy v Gíze priamo z hotela Marriott Mena House.
chyba