Na humenskom cyklomoste cez rieku Laborec za 1,9 milióna eur začali zemné práce

Mesto Humenné buduje lávku pre peších a cyklistov cez rieku Laborec. Nový cyklomost bude spájať Sídlisko pod Sokolejom ponad riečnu tepnu mesta s jeho centrálnou časťou.

21.01.2023 15:00
debata

Nové prepojenie uľahčí prechod pre obyvateľov lokality Valaškovce alebo z obce Jasenov. Rozpočet stavby je 1,9 milióna eur. Radnica získala na vybudovanie prostriedky z európskych zdrojov, ktoré pokryjú 95 percent výdavkov. Zhotoviteľom prác je na základe verejného obstarávania spoločnosť Ingsteel, s.r.o Bratislava.

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, po podpise zmluvy a odovzdaní staveniska začala spoločnosť s vytyčovaním sietí, spravila sondy a od odboru životného prostredia okresného úradu získala aj schválenie povodňového plánu zabezpečovacích prác.

Koncom minulého týždňa začala firma so zemnými výkopovými prácami na južnej a následnej aj severnej strane brehu Laborca.

„Firma už vyrába konštrukciu nového mosta. Bude oceľová s oceľovou prvkovou mostovkou, na mieste stavby prebehne iba jej montáž. Povrch vozovky mosta bude tvorený plechmi s protišmykovou úpravou,“ konkretizoval Šku­ba.

Dĺžka premostenia je 73,8 metra, celková dĺžka mosta je 87,5 metra a šírka lávky vrátane konštrukcie oblúkov je 6,05 metra. Na Štefánikovej ulici pri zimnom štadióne bude lávka napojená na existujúci cyklochodník pri rieke Laborec.

Na jasenovskej strane sa vybuduje nový, 130-metrov dlhý chodník. V rámci projektu sa ešte rozšíria existujúce chodníky na Štefánikovej aj Jasenovskej ulici. Na lávke a novovybudovanom chodníku sa zrealizuje verejné osvetlenie.Doba výstavby je 12 mesiacov.

„Ak sa nič nepredvídané neudeje, cyklomost začne Humenčanom slúžiť od novembra tohto roka,“ doplnil Škuba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #cyklomost