Zázračný doktor, Maradonova relikvia, podmorské metro... 11 neznámych atrakcií Neapola, ktoré musíte vidieť

Aj keď momentálne patrí medzi mestá na čiernom zozname, keďže sa tu rozšírili drobné krádeže a turisti sa musia mať viac na pozore, stále je to jeden obrovský klenot, ktorý sa oplatí navštíviť aj za cenu jemného rizika. Slávny Neapol, juhotalianske mesto na pobreží Tyrrhenského mora, sa rozprestiera neďaleko Vezuvu a jeho historické centrum je od roku 1995 zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

18.04.2023 06:00
debata

Okrem osobností, ktoré sa tu narodili – Tomáš Akvinský, Gian Lorenzo Bernini, Francesco Durante, Viktor Emanuel III., Fabio Cannavaro – je mesto známe svojou katedrálou Duomo di Napoli, nákupnou galériou Gallerii Umberto I., krásnym námestím Piazza del Plebiscito, kráľovským palácom Palazzo Reale a až dvoma stredovekými hradmi, Castel dell’Ovo a Castel Nuovo.

Okrem toho je tu vraj najlepšia pizza na svete a v miestnych holičstvách údajne strihajú tí najzručnejší barberi.

Ak teda plánujete svoj výlet do Neapolu, ale hľadáte niečo menej tradičné, tu je niekoľko tipov na zaujímavé miesta, ktoré vám odhalia inú tvár metropoly Kampánie.

Via San Gregorio Armeno

Úzka ulička dláždená kamennou dlažbou je z oboch strán lemovaná stánkami a obchodíkmi, ktoré ponúkajú gýčové betlehemské suveníry.

Ak sa však prederiete skupinami ľudí, vkĺznite do skrytého kláštora a kostola San Gregorio Armeno, ktorý ukrýva veľkolepú uzavretú záhradu zo 17. storočia plnú citrusových stromov. Je otvorená len dve hodiny ráno, kým si ju mníšky nenechajú zasa len pre seba a svoje rozjímanie.

Chrám Gesu Nuovo

Na západe mesta sa nachádza priestranné námestie s takmer brutalisticky vyzerajúcou fasádou kostola s názvom Gesu Nuovo. Nájdite si čas a preskúmajte jeho opulentný, honosný interiér.

V bočnej kaplnke kostola sa nachádza aj hrobka veľmi zaujímavého svätca, lekára Giuseppeho Moscatiho. Doktor, ktorý v meste žil na prelome 19. a 20. storočia, zasvätil svoju kariéru starostlivosti o chudobných. Vraví sa, že vždy určil správnu diagnózu a po smrti sa na jeho príhovor stalo aj niekoľko zázrakov.

Piazza Bellini

Toto kamenné námestie, miesto stretnutia mladých a smädných Neapolčanov, prekypuje študentmi a miestnymi, ktorí prichádzajú v čase aperitívov (ale aj mimo neho).

V strede námestia sú staroveké vykopávky ohradené nízkym kovovým plôtikom.

talianske risotto Čítajte viac Spravte si doma taliansky večer: 10x krémové risotto ako ho varia praví Taliani

Pio Monte della Misericordia

Na menej známom konci Via Tribunali vo štvrtin Forcella nájdete trocha zanedbanú kaplnku Pio Monte della Misericordia, kde sa nachádza jeden z mála Caravaggiových obrazov, ktoré ešte zostali na svojom mieste.

Cintorín Fontanelle

Pod ruchom neapolských ulíc sa rozprestiera starý kameňolom, ktorý sa stal v 17. storočí, keď mor vyhladil 250 000 obyvateľov mesta, pohrebiskom.

Hoci sú hromady kostí na cintoríne Fontanelle trocha desivé, miestna tradícia starostlivosti o ostatky stratenej duše, ktorá potom splní želanie, dodáva miestu veľmi duchovný ráz.

Cintorín je už niekoľko rokov zatvorený, pretože prebiehajú rekonštrukčné práce, no pre verejnosť by sa mal opäť otvoriť do konca roka 2023.

Lungomare

2,5 kilometra dlhý pás pešej zóny pozdĺž pobrežia láka na dokonalú prechádzku. Zastavte sa na citrónovú granitu v kioskoch na pláži, vyberte si miesto na opaľovanie alebo sa zdržte až do západu slnka a pozorujte jeho červené lúče strácať sa v modrom opare.

Z Lungomare je navyše zaujímavý výhľad na Vezuv, Capri aj samotný Neapol.

Metro Linea 1

Súčasťou hlavnej linky metra je mnoho pozoruhodných umeleckých inštalácií – viac ako 180 diel priekopníckych medzinárodných umelcov, ako sú Sol LeWitt, Joseph Kosuth a Michelangelo Pistoletto.

Trblietavé strieborno-modré steny na stanici metra Toledo vám dajú pocit, že sa ponárate priamo do mora.

Trblietavé čaro stanice Toledo neapolského metra. Foto: SHUTTERSTOCK
Neapol, metro, eskalátor, schody, podzemie, Toledo Trblietavé čaro stanice Toledo neapolského metra.

Štadión Diega Armanda Maradonu

Futbal je v Taliansku druhé náboženstvo a jeho neoddeliteľnou súčasťou už navždy bude aj Diego Maradona. Zápas na 50-tisícovom štadióne pomenovanom po ňom (predtým štadión San Paolo) bude takmer určite zápasom svetovej úrovne.

A ak ste skutočným fanúšikom, zamierte aj do Baru Nilo, kde uchovávajú relikviár obsahujúci prameň Maradonových vlasov.

Via dei Tribunali

Jedna z vecí, na ktorej sa všetci Neapolčania zhodnú, je, že najlepšiu pizzu nájdete práve na tejto ulici.

Cappella Sansevero

Táto kaplnka, ktorú navrhol alchymista a vynálezca John Francesco di Sangro, je domovom jednej z najočarujúcejších mramorových sôch na svete – Ježiš ležiaci na posteli so závojom na tvári.

Malá kaplnka Di Sangro je zdobená sochami a umeleckými dielami bohatými na symboliku.

Chiostri di Santa Chiara

Za obnovenou gotickou bazilikou nájdete sieť kláštorov patriacich uzavretému rádu Santa Chiara. Chodníky rozsiahleho komplexu, ktorý počas druhej svetovej vojny zbombardovali spojenci, sú lemované rozkvitnutými pomarančovníkmi a pokryté svetlými majolikovými dlaždicami zobrazujúcimi typické neapolské scény z 18. storočia.

Vyzdobené kláštory v chaotickom centre mesta poskytujú nebeský pokoj.

Benátky, Taliansko Čítajte viac Tí Taliani nevedia, čo chcú! Benátky už zasa odložili vyberanie vstupného do mesta od turistov. Kedy začnú? Pompeje, Taliansko Čítajte viac Je to barbar! Turista znesvätil pamiatku stoviek mŕtvych: Polícia ho na mieste zatkla rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke! Dubrovnik Čítajte viac Bloomberg zverejnil top destinácie digitálnych nomádov: Európa ich má 6, boduje Chorvátsko či Taliansko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Neapol