Na príprave Levočskej púte sa už pracuje, hlavný kazateľ príde z Prahy

Levoča sa už postupne pripravuje na púť na Mariánsku horu, ktorá sa už tradične uskutoční počas prvého júlového víkendu. Jej organizátori majú za sebou prvé stretnutie. Ako povedal primátor mesta Miroslav Vilkovský, išlo o štandardné rozdelenie úloh medzi všetky zložky, vrátane polície, hasičov, záchranného zboru, technických služieb, ale aj samotného mesta.

19.05.2023 08:00
Spiš, Levočská hora, kostol, chrám, Mariánska hora Foto: ,
Mariánska hora s kostolom v Levoči je najznámejším pútnickým miestom na Slovensku.
debata

Nosnou témou stretnutia bol dopravný režim a organizačné zabezpečenie počas konania púte. Jej predbežný program počas neho odprezentoval dekan Rímskokatolíckeho farského úradu v Levoči Peter Majcher.

Program sa tvorí, viac-menej bude v rovnakom štýle ako po iné roky. Hlavným celebrantom a kazateľom bude pražský arcibiskup Jan Graubner,“ povedal.

Predsedať hlavnej svätej omši mal už vlani. Graubnera však vtedy pápež František vymenoval za nového pražského arcibiskupa, pričom jeho menovanie sa konalo práve počas prvého júlového víkendu.

Účasť na púti v Levoči preto musel zrušiť a hlavnú svätú omšu celebroval košický arcibiskup Bernard Bober, dnes predseda Konferencie biskupov Slovenska.

V súvislosti s konaním Levočskej púte samospráva už teraz avizuje dopravné obmedzenia. V dňoch 1. a 2. júla bude v meste zavedený osobitný dopravný režim, a to na Košickej ulici, Námestí Majstra Pavla, Sadovej ulici a Ulici športovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Levočská púť