Vo Veľkou Šariši pribudla nová cykloalej za takmer 863-tisíc eur

Vo Veľkom Šariši ukončili stavebné práce spojené s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa sa začína na Jarkovej ulici, vedie cez bývalý mlynský náhon a končí sa na Mlynskej ulici. Výstavbu 420-metrového úseku za viac ako 719-tisíc eur bez DPH (takmer 863-tisíc eur s DPH) zrealizovala pre mesto Veľký Šariš spoločnosť Eurovia SK, a.s., Košice.

12.06.2023 11:00
debata

Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Simona Tančáková, nová cykloalej sa nachádza na mieste bývalého mlynského náhonu. Územie bolo zanedbané a jeho údržba nebola pre zlý prístup možná. Vďaka stavebnej úprave sa toto územie spriechodnilo a vznikol vnútorný okruh mesta pre cyklistov a chodcov. Počas výstavby, ktorá začala v júni minulého roka, sa zachoval aj fragment mlynského náhonu. Slúžiť bude na odvodnenie cyklotrasy a územia.

„Cyklotrasa má šírku tri metre a pozostáva zo spoločnej cestičky pre cyklistov a chodcov, pričom cyklisti a chodci sú navzájom oddelení deliacim pásom zo zelene v šírke jeden meter. Šírka chodníka v spoločnom priestore chodcov a cyklistov je 1,5 metra a v miestach napojenia na ulicu Krátka majú ramená chodníka šírku dva a 2,5 metra. Pre orientáciu nevidiacich sa pred priechodom pre chodcov uložili varovné a vodiace pásy,“ konkretizovala Tančáková.

V rámci stavebných prác na začiatku trasy na Jarkovej ulici odstránili pôvodnú oceľovú lávku pre chodcov a umiestnili novú drevenú lávku s oceľovým zábradlím.

Zrealizovali tiež doplnkovú cyklistickú infraštruktúru, ktorú tvorí parkový mobiliár ako lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či tienenie.

Približne v strede cykloaleje pribudlo odpočívadlo s prístupom z ulice Krátka. Na trase osadili aj 17 kusov nového verejného osvetlenia a vysadili nové stromy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Šariš