Limity a kontroly: Rímska radnica zvažuje obmedziť prístup k Fontáne di Trevi

Prístup k rímskej Fontáne di Trevi by mal byť obmedzený a kontrolovaný, povedal člen mestskej rady Alessandro Onorato, informuje ANSA.

04.08.2023 08:00
Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Foto:
Fontána di Trevi
debata
Fontána di Trevi
Video
Zdroj: Pixabay.com

Onorato reagoval na video na sociálnych sieťach, na ktorom sa muž štverá na sochy fontány a kúpe sa v jej vode.

„Neslušné predstavenie pri Fontáne di Trevi minulú noc je v poradí už desiate. Ďalší turista zosmiešňuje historické a kultúrne dedičstva nášho mesta a porušuje naše pravidlá. To už nie je možné tolerovať,“ povedal Onorato. Označil to za barbarstvo a za znepokojujúci označil aj potlesk prítomných.

„Turisti si nemôžu beztrestne robiť, čo chcú. Toto nie je cestovný ruch, ktorý potrebujeme. Pamiatky si treba vážiť a štát by nám v tom mal pomáhať,“ dodal.

Po viacerých neprístojnostiach fontánu v minulosti doplnila sklenená bariéra, aby sa v nej nedalo kúpať. Neskôr bola odstránená, teraz radnica uvažuje o jej obnovení.

Fontána di Trevi bola dokončená v roku 1762. Dotvára priečelie paláca Poli, ktorý akoby vyrastal zo skál nad fontánou.

Je vyhľadávaným cieľom turistov, ktorí sa pri nej fotografujú a hádžu do nej mince. Ročne to býva asi jeden a pol milióna eur. Takto získané peniaze dostáva katolícka organizácia Caritas na pomoc núdznym.

Je obľúbená aj medzi filmármi: objavila sa vo filmoch Prázdniny v Ríme, Sladký život, Zaľúbený blázon a mnohých ďalších. Práve vo Felliniho Sladkom živote sa objavila ikonická scéna nočného kúpania vo fontáne.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Rím #Fontána di Trevi