Zavádzajú limity: Návštevy Akropoly od septembra obmedzia

Grécka vláda oznámila, že od septembra zavedie obmedzený režim návštev na aténskej Akropole. Pamiatku bude môcť navštíviť maximálne 20 000 ľudí denne, a to v rôznych časových intervaloch, informuje AP.

14.08.2023 11:00
Atény, Grécko, Akropola Foto: ,
Návšteva Akropoly je v Aténach priam povinnosťou.
debata

Dĺžka návštev však obmedzená nebude.

Podľa gréckej ministerky kultúry Liny Mendoniovej sa zhruba polovica ľudí prichádzajúcich v organizovaných zájazdoch zdrží na Akropole v priemere približne 45 minút.

Polovica návštevníkov Akropoly prichádza medzi ôsmou hodinou ráno a poludním, povedala Mendoniová. Nový systém zavedie maximálny počet ľudí, ktorých počas jednej hodiny vpustia na túto pamiatku.

Medzi ôsmou až deviatou hodinou ráno umožnia podľa nového systému vstúpiť 3000 ľuďom, ďalšiu hodinu 2000.

Tieto čísla sa budú počas zvyšku dňa rôzne meniť. Podobné obmedzenia sa zavedú aj pre ďalšie populárne archeologické pamiatky, uviedla Mendoniová.

Obmedzenia podľa gréckej ministerky majú zabrániť preplneniu najnavštevovanejšej gréckej pamiatky. Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.

„To je obrovské číslo. Je zrejmé, že cestovný ruch je pre krajinu, pre nás všetkých, žiaduci. Musíme však vymyslieť, ako nadmerný turizmus tejto pamiatke neublíži,“ uviedla Mendoniová v rozhovore pre grécke rádio Real FM.

Grécka vláda plánuje na Akropole zaviesť nový režim od 4. septembra. Zatiaľ pôjde len o jeho skúšobnú verziu, plnú účinnosť nadobudne až v apríli budúceho roka.

V dôsledku horúčav museli grécke úrady počas minulého mesiaca obmedziť otváracie hodiny Akropoly i iných historických pamiatok.

Na Akropole tiež nainštalovali markízy ako ochranu pred slnkom pre ľudí, ktorí stáli v rade. Mendoniová povedala, že tieto kroky sa v prípade potreby zopakujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény #Akropola