Obyvatelia alternatívnej štvrte Christiania žiadajú uzatvorenie ulice s drogami

Obyvatelia alternatívnej kodanskej štvrte Christiania v pondelok rozhodli o uzatvorení tamojšej ulice s názvom Pusher, ktorá je centrom obchodu s drogami. Tento krok prichádza dva dni po pouličnej prestrelke, ktorá si na tomto mieste vyžiadala jednu obeť a ďalších štyroch zranených, napísala agentúra DPA.

01.09.2023 08:00
drogy, lebka, narkoman, kokaín, heroín Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Znova sa stalo to, čoho sme sa obávali. Opäť prišiel o život mladý človek v dôsledku vojny gangov,“ vyhlásila komunita zo štvrte Christiania, podľa ktorej sobotňajšia streľba zasiahla aj turistov a iných okoloidúcich.

Hovorkyňa tejto komunity dánskej tlačovej agentúra Ritzau povedala, že je to prvýkrát, čo sa obyvatelia Christianie zjednotili a spoločne žiadajú zatvorenie ulice Pusher. Niektorí obyvatelia v auguste na protest proti zločineckým gangom zablokovali vjazdy na ulicu pomocou betónových blokov a kontajnerov.

Agentúra DPA konštatuje, že táto ulica je miestom organizovaného predaja marihuany. Hašiš sa tam relatívne voľne predával vyše 50 rokov. V posledných rokoch však gangy zintenzívnili svoju činnosť v obchode s drogami, v dôsledku čoho sa zvýšilo i násilie.

Vlani v Christianii zastrelili 23-ročného rezidenta, rok predtým postihol rovnaký osud o rok mladšiu osobu.

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Dánsko #Kodaň