Berzewiczovú vyhliadkovú vežu chcú v Bardejove dokončiť za pomoci zbierky

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov pri Bardejovských Kúpeľoch na vrchu Stebnícka Magura od jari realizuje vyhliadkovú vežu. Po dokončení sa bude podobať na takzvanú Berzewiczovú vežu, ktorá bola zničená v čase prvej svetovej vojny. Celkové náklady by mali dosiahnuť približne 250.000 eur. Na jej dokončenie však OOCR Šariš - Bardejov chýba časť peňazí, vyhlasuje preto verejnú zbierku.

09.09.2023 13:00
debata

„Ide o repliku, ktorá by sa mala blížiť k originálu. Celková výška po špičku veže bude viac ako 29 metrov. Vo výške 20 metrov nad terénom je vyhliadková plošina. Veža sa nachádza na hlavnej turistickej magistrále – Ceste hrdinov SNP,“ uviedol riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek.

Ako ďalej povedal, veža bola pomenovaná po vtedajšom ministrovi školstva a náboženstva Rakúsko-Uhorska, ktorým bol Albert Berzewiczy. Oficiálne odhaľoval sochu cisárovnej Sisi v Bardejovských Kúpeľoch 16. augusta 1903 a jeho pričinením vznikla prvá drevená vyhliadková veža. V poslednom roku trvania prvej svetovej vojny bola však zničená.

Veža má podľa Jančošeka železobetónovú konštrukciu a kovové schodisko. Po dokončení bude patriť k najvyšším vežiam Prešovského kraja.

Zhotoviteľom stavby je firma Pavličko a partneri. Projekt je financovaný z rozpočtu OOCR Šariš – Bardejov, ktorého väčšiu časť finančne podporilo Ministerstvo dopravy SR.

„Stavba sa pripravovala takmer tri roky, a tak vzhľadom na infláciu a rast cien stavebných materiálov dotácia nebude stačiť. Na dokončenie nám chýba časť financií, a preto na pomoc s dofinancovaním veže vyhlasujeme verejnú zbierku,“ vysvetlil Jančošek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov