Do Zvolena príde po šiestich rokoch historický Legiovlak

Železničná stanica vo Zvolene bude druhou tohtoročnou prezentáciou historického Legiovlaku po aktuálnom víkende, keď sa expozícia nachádza v Železničnom múzeu SR v Bratislave. Vo Zvolene bude súprava po šiestich rokoch od 12. do 17. septembra. Ako informoval správca Nadácie Milana Rastislava Štefánika Pavel Šesták, po rokoch 2015, 2017, 2019 a 2020 sa Legiovlak predstavuje aj v tomto roku a približuje verejnosti časť histórie z obdobia formovania a vzniku prvej Československej republiky.

12.09.2023 09:00
IMG 7871 Foto: ,
Zrekonštruovaný Légiovlak
debata

Unikátny Legiovlak je vernou replikou vojenského legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918 až 1920. Vlak je súčasťou projektu, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začatia boja československých dobrovoľníkov – légií za samostatný štát. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Historický Legiovlak tvorí 14 zrekonštru­ovaných historických vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi. „Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny,“ popisuje Šesták s tým, že súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.

Pôvodná myšlienka vytvorenia takéhoto pojazdného múzea vznikla v roku 2008. Českoslo­venská obec legionárska postupne nakupovala a zrekonštruovala 13 historických vyradených vozňov. Jeden vozeň dlhodobo zapožičali České dráhy, druhý, v zrekonštruovanej podobe Klub historickej techniky Zvolen. Prvé tri zrekonštruované vozne boli predstavené v roku 2013 na vojenskom veľtrhu IDET v Brne. V roku 2014 mal Legiovlak už sedem zrekonštruovaných vozňov a bol pristavený v Nákladovém nádraží Žižkov. Za necelé tri týždne ho navštívilo 18-tisíc návštevníkov. Od mája 2015 absolvoval Legiovlak ako pojazdná expozícia cesty po železničných staniciach Českej republiky.

V roku 2015 navštívil Legiovlak Bratislavu, v roku 2017 Žilinu, Dolný Kubín, Poprad, Medzilaborce, Humenné, Košice, Zvolen, Nitru, Bratislavu, v roku 2019 Brezovú pod Bradlom, Vrútky, Hronskú Dúbravu, Banskú Štiavnicu, Lučenec a Banskú Bystricu a v roku 1920 Tisovec, Rimavskú Sobotu a Kremnicu. Počas rokov fungovania tejto jedinečnej pojazdnej historickej vlakovej súpravy navštívilo jeho expozície už viac ako jeden milión návštevníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #légiovlak