Zvolen chce zrevitalizovať z eurofondov Borovú horu

Šanca na rozsiahlejšiu revitalizáciu Borovej hory vo Zvolene prichádza s novým programovacím obdobím v oblasti eurofondov. Na sociálnej sieti to uviedol zvolenský primátor Vladimír Maňka s tým, že obnova má obsahovať predovšetkým úpravu tamojších prechádzkových trás, ktoré sú dnes už v zlom stave. Samospráva tu plánuje tiež vybudovať oddychovú zónu s altánkom a novými lavičkami.

15.09.2023 10:00
debata

„Výraznejšou úpravou prejde tamojšia zeleň, vyčistiť chceme vzácne jazierko, ktorého dno dnes pokrývajú hrubé bahenné nánosy. Uvažujeme o obnovení oboch prameňov, z ktorých bolo možné kedysi naberať vodu. Počítame aj s vybudovaním verejného osvetlenia a kamerového systému,“ popisuje primátor a dodáva, že pôjde o prvú fázu obnovy areálu, na ktorú budú žiadať približne 550-tisíc eur z eurofondového mechanizmu Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

V druhej fáze pôjde o obnovu architektonicky vzácnej budovy niekdajšej ozdravovne. „Jej realizácia samozrejme prichádza do úvahy až po tom, čo získame prípadné ďalšie externé zdroje. Dovtedy sa budeme sústrediť na to, aby sa Borová hora stala príjemným miestom prechádzok, výletov a snáď i menších kultúrnych podujatí, kde budú Zvolenčania radi tráviť svoj voľný čas,“ uzatvára Maňka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen