Turisti sa v reštaurácii otrávili jedlom, žena zomrela

Najmenej 12 návštevníkov reštaurácie v centre francúzskeho mesta Bordeaux sa minulý týždeň otrávilo botulotoxínom. Jedna žena ošetrená v nemocnici neďaleko Paríža v utorok zomrela, sedem ľudí je v intenzívnej starostlivosti lekárov priamo v Bordeaux.

14.09.2023 11:28
debata (1)

Hostia podniku Tchin Tchin Wine Bar v historickom centre západofrancúzskeho mesta sa podľa lekárov nakazili botulizmom, ktorý vyvoláva jed produkovaný baktériami pôsobiacimi na nervový systém.

Podľa šéfa jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v Bordeaux Benjamina Clouzeaua v súčasnosti lekári resuscitujú sedem ľudí, z ktorých je päť napojených na dýchacie prístroje.

Pacienti pochádzajú nielen z Francúzska, ale aj zo Spojených štátov, Kanady či Írska. Ďalších dvoch ľudí ošetrili lekári v Nemecku a v Španielsku.

Francúzsky manželský pár vyhľadal lekára po návrate domov do parížskeho regiónu, tridsaťdvaročná žena však otravu neprežila.

Všetci nakazení podľa francúzskych úradov jedli nakladané rybičky, ktoré pripravuje priamo reštaurácia.

Všetci ďalší návštevníci tohto podniku, ktorí cítia nevoľnosť, by mali ihneď navštíviť lekára, vyzývajú úrady.

Botulizmus je vážna neuroparalytická choroba spôsobená botulotoxínom, látkou produkovanou baktériou Clostridium botulinum.

Po konzumácii nakazeného jedla môžu spóry vyklíčiť v čreve, kde produkujú toxín.

Lieči sa podaním antitoxínu, uzdravenie môže trvať mesiace a niekedy je potrebná aj umelá pľúcna ventilácia. Až desatina prípadov je podľa lekárov smrteľná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava jedlom #Bordeaux