Na kostole v Banskej Belej obnovujú strechu, vežu chcú sprístupniť verejnosti

Aktuálnou treťou etapou by sa mala zavŕšiť niekoľkoročná obnova strechy a veže kostola sv. Jána evanjelistu v Banskej Belej, ktorého pôvod siaha do prvej polovice 13. storočia. Obnova sa začala v rokoch 2016 a 2017, keď bola osadená nová drevená konštrukcia veže, ktorá bola v havarijnom stave a pokrytá bola medeným plechom.

02.10.2023 13:00
kostol Banská Belá obnova Foto: ,
Treťou etapou by sa mala zavŕšiť niekoľkoročná obnova strechy a veže kostola sv. Jána evanjelistu v Banskej Belej.
debata

„Strechu kostola obnovujeme postupne, podľa toho, koľko peňazí získame,“ povedal TASR správca farnosti Tomáš Štefina. Momentálne vymieňajú stavební odborníci niektoré poškodené časti krovu a tiež drevené šindle na južnej strane lode kostola, ktoré sú tam už viac ako polstoročie a sú značne poškodené. „Na túto časť opráv sme získali 40 000 eur z programu Obnovme si svoj dom,“ dodal správca.

Na budúci rok by sa oprava strechy mala zavŕšiť, aj to len v prípade, že im Ministerstvo kultúry SR schváli žiadosť o finančnú podporu.

Zámerom je tiež sprístupniť krytú ochodzu pod vežou kostola, nachádzajúcu sa vo výške 20 metrov nad zemou. Mala by slúžiť aj turistom a návštevníkom obce.

„Predtým však musíme v súčinnosti s pamiatkarmi vymeniť pôvodné rebríky, ktoré sú na niektorých miestach značne poškodené, za plnohodnotné schodisko tak, aby turisti mali možnosť vychádzať na vežu bezpečne,“ pripomenul Štefina.

Aj na tento zámer hľadajú peniaze spolu s obcou, napríklad aj prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica.

Rímskokatolícky farský kostol sv. Jána evanjelistu je najvýznamnejšou dominantou obce. Postavený bol v neskororománskom slohu a posvätený v roku 1243.

V roku 1590 sa uskutočnila jeho rozsiahla prestavba v goticko-renesančnom slohu.

V rokoch 1750 – 1751 dostala veža typické barokové zastrešenie cibuľovitého tvaru. Z roku 1756 pochádza najstarší zvon vo veži.

V roku 1819 sa realizovala jeho veľká oprava. V roku 1896 zasiahol kostol blesk, ktorý spôsobil požiar. Ten zničil strechu a poškodil aj vežu. Následne kostol prešiel obnovou. Trámy krovu pochádzajú práve z tohto obdobia.

Počas záverečných bojov druhej svetovej vojny zasiahli chrám delostrelecké granáty, ktoré spôsobili veľké škody predovšetkým na veži. V roku 1946 bol objekt provizórne opravený.

Komplexná obnova kostola sa uskutočnila v roku 1967. V roku 1971 pokryli strechu novým šindľom. Ďalšie práce sa realizovali aj v 80. a 90. rokoch minulého storočia.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kostol #obnova