Bad Ischl upozorňuje na nacistami ukoristené umenie

Bad Ischl v rakúskom regióne Salzkammergut, jedno z troch budúcoročných Európskych hlavných miest kultúry, bude prostredníctvom výstav po celom Rakúsku upozorňovať na krádeže umenia počas nacistického režimu. Uviedla to agentúra DPA.

04.10.2023 13:00
debata

Výstava v meste Bad Aussee priblíži život Wolfganga Gurlitta, obchodníka s umením, ktoré ukoristili nacisti.

Niekoľko výstav bude otvorených aj v meste Linz.

V kúpeľnom meste Bad Ischl bude výstava pripomínať skutočnosť, že počas druhej svetovej vojny boli v tamojšom tuneli ukryté umelecké poklady.

V regióne Salzkammergut, ktorý je známy svojimi soľnými baňami a je obľúbený u turistov, sa v takmer dvoch desiatkach obcí zrealizuje približne 190 projektov.

Program sa venuje aj súčasnej kultúre, histórii a budúcnosti cestovného ruchu, ako aj životu na vidieku.

Ďalšími dvoma Európskymi hlavnými mestami kultúry 2024 sú Tartu v Estónsku a Bodö v Nórsku.

Európske hlavné mesto kultúry je mesto, ktoré Európska únia určí na obdobie jedného kalendárneho roka, počas ktorého organizuje sériu kultúrnych podujatí s výrazným celoeurópskym rozmerom. Prvým boli v roku 1985 grécke Atény.

S myšlienkou založenia tejto tradície prišli vtedajšia grécka ministerka kultúry Melina Merkurisová a jej francúzsky kolega Jack Lang.

Cieľom iniciatívy je, aby sa Európania zblížili zdôraznením bohatstva a rozmanitosti svojich kultúr a zvýšením povedomia o spoločnej histórii a hodnotách.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádeže #nacisti a umenie