Florencia zakázala krátkodobé prenájmy, aby uvoľnila byty pre domácich

Florencia zakázala krátkodobé prenájmy obytných priestorov v historickom centre na platformách ako Airbnb. Miestne úrady sa tak snažia uvoľniť ich pre obyvateľov mesta, informuje agentúra Reuters.

06.10.2023 09:00
Ponte Vecchio, Florencia, Taliansko Foto:
Ponte Vecchio nad riekou Arno vo Florencii.
debata

Florencia je jednou z najpopulárnejších turistických destinácií v Taliansku a nové pravidlá schválila v pondelok večer. Mesto v rámci nich ponúkne trojročné daňové prázdniny majiteľom bytov a domov, ktorí nehnuteľnosti prenajímajú krátkodobo a prejdú na zmluvy o dlhodobom prenájme.

Starosta Florencie Dario Nardella uviedol, že mesto sa rozhodlo konať, pretože plány vlády na reguláciu tohto sektora sú podľa neho sklamaním. „V roku 2016 sme mali na Airbnb niečo menej ako 6000 bytov, dnes ich tam je takmer 14 378,“ uviedol.

Cena mesačného prenájmu za to isté časové obdobie vzrástla podľa Nardellu o 42 percent a tento rok vzrástli ceny o 15,1 percenta.

Mnohí Florenťania sa podľa neho tiež sťažujú, že ich bytové domy sa premenili na hotely.

Nízke príjmy, nedostatok voľných nehnuteľností, krátkodobé dovolenkové prenájmy a vysoká inflácia v Taliansku viedli podobne ako aj v iných európskych krajinách ku bytovej kríze. Najviac na to doplácajú študenti a občania s nízkym príjmom.

Najnovšie kroky Florencie kritizoval miestny predstaviteľ vládnucej strany Forza Italia Marco Stella, ktorý sa proti krokom magistrátu chce odvolať na súde.

Podľa prezidenta spoločnosti Property Managers Italia, ktorá sa sa zoberá správou nehnuteľností, sú nové pravidlá vo Florencii proti slobode trhu.

Talianska vláda pripravuje návrh zákona, ktorý bude podľa médií vyžadovať prenájom bytov v historických centrách miest s rozvinutým turizmom najmenej na dve noci.

Každý obytný priestor určený na prenájom turistom bude musieť mať identifikačné číslo, na základe ktorého bude možné sledovať a regulovať prenájmy.

Majiteľom bytov, ktorí nebudú dodržiavať tieto pravidlá, bude hroziť pokuta až 5000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #florencia #Airbnb