Gurmánske dni budú trvať nie tri dni ako Gurmán Fest ale sedem – od 17. do 24. októbra 2023 – a reštaurácie nebudú ponúkať svoje špeciality v stánkoch na jednom mieste, ale formou špeciálneho menu vo svojich prevádzkach.
Keďže ide o objavovanie gastronómie Bratislavy a jej kulinárskej minulosti, súčasťou trojchodového menu musí byť aj nejaká prešporská špecialita.
Keďže súčasťou bratislavskej gastroscény je aj silná kaviarenská kultúra, do festivalu sa zapojili aj kaviarne. Tie budú ponúkať kávu v kombinácii s koláčikom či limonádou. Na území hlavného mesta Slovenska sa nachádzajú aj vinohrady a Malokarpatská vinohradnícka oblasť je hneď za humnami, takže vo festivalovom menu nemôžu chýbať ani vinotéky s ponukou špeciálnych degustácií vrátane Národného salónu vín. Ten vždy predstavuje 100 najlepších vín Slovenska a nová ponuka, ktorú tvoria vína z prevažne rokov 2020 a 2021 bude otvorená od 1. októbra. Pre hostí to tak bude festivalová novinka.
Súčasťou festivalu budú aj historické prehliadky Bratislavy, ktoré sa budú venovať aj gastronomickej histórii mesta a budú zakončené pohárikom vínka či kurz prešporskej kuchyne. Vrcholom podujatia bude určite súťaž cukrárov o Korunovačný dezert Bratislavy 2024. Tejto súťaže sa môže zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne ale aj hobby cukrári. Súťažný dezert môže byť vo forme torty, zákusku, alebo rolády. Dezert ktorý vyhrá, bude počas celého roku 2024 promovaný ako Korunovačný dezert Bratislavy.
Predsedom odbornej poroty je Jozefína Zaukolcová – viceprezidentka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorá je verejnosti známa ako porotkyňa populárnej televíznej show Pečie celé Slovensko.