Zakázaný ostrov láka smrť, úrady sa boja ďalších obetí: Zahynuli tu stovky ľudí, priťahuje nešťastia aj choroby

Na svete sú miesta, kam nesmie noha (nepovolaného) vkročiť. Okrem súkromných pozemkov sa v no-go zozname nachádzajú napríklad vojenské objekty, ale aj nebezpečné miesta. O mnohých svet dlho nevedel, no s rozmachom médií sa do povedomia dostávajú aj takéto skryté oblasti.

24.10.2023 06:00
debata

Jedným z takýchto príkladov zakázaných miest je nenápadný opustený ostrov, ktorý leží pár metrov od newyorského Manhattanu. Tajomný 8-hektárový North Brother sa nachádza v blízkosti väzenského komplexu Rikers Island v blízkosti priemyselných budov južného Bronxu.

Pochmúrna história ostrova siaha ďaleko do začiatku 20. storočia. V roku 1904 vzplanul neďaleko brehov North Brother v rieke East River parník General Slocum a potopil sa, pričom zahynulo jeho 1021 pasažierov.

Neskôr sa na dlhé obdobie stal ostrov karanténnou stanicou pre chorých sa nákazlivé choroby ako týfus.

Liečili sa tu aj chorí na tuberkulózu a dodnes sa tu k nebu hrôzostrašne týčia pozostatky nemocničného pavilónu. Táto kedysi rozľahlá budova slúžila svojmu účelu až do vypuknutia druhej svetovej vojny.

Najznámejšou pacientkou nemocnice bola Mary Mallonová, tiež známa ako Týfusová Mary, ktorá bola uväznená na ostrove viac ako dve desaťročia, kým tam v novembri 1938 nezomrela. Kým žila, nakazila najmenej stodvadsaťdva ľudí, piati na následky ochorenia aj umreli. V roku 1915 bola Mary vyhlásená za verejnú hrozbu.

Po druhej svetovej vojne však museli chorí prenechať miesto zaslúžilým a Pavilón týfusu aj celý ostrov sa premenil na útočisko pre veteránov a ich rodiny.

Roky neskôr na North Brother zriadili protidrogové prevýchovné centrum pre problémových tínedžerov, projekt však nebol úspešný.

Zariadenie tvrdilo, že je prvé, ktoré ponúka liečebné, rehabilitačné a vzdelávacie možnosti mladým drogovým delikventom. Závislí na heroíne tu boli zatvorení v izbách, kým ich nevyhlásili za čistých. Mnohí však tvrdili, že ich v liečebni zadržiavali proti ich vôli. Korupcia zamestnancov a vysoké prevádzkové náklady nakoniec prinútili v roku 1963 zariadenie zatvoriť.

Ostrov North Brother spolu so svojím menším bratom South Brother boli následne dlho v súkromnom vlastníctve, ale v roku 2007 ich odkúpila federálna vláda a ponechala ich ľudoprázdne, hoci sa zvažovali rôzne možnosti využitia (bývanie pre bezdomovcov, rozšírenie väznice).

Zradné územie

Začala tu panovať divoká príroda, erózia a hrdza. Zub času sa do krajinky aj jej 25 stavieb zahryzol s veľkou chuťou a zanechal ju posiatu polozrútenými povojnovými domami a ďalšími nahlodanými stavbami, ktoré vyzerajú akoby sa mali kedykoľvek zrútiť.

Všetky plány na prebudovanie ostrova na park či oddychové centrum zlyhali kvôli priveľkému nebezpečiu a rizikám a privysokým nákladom nutným na rekonštrukciu celého územia.

A tak North Brother spolu so South Brother ležia opustené a ich jedinými obyvateľmi sú drobné zvieratá.

Povolenie na vstup do tejto postapokalyptickej pustatiny preplnenej odpadkami a sutinami vydávajú úrady na ochranu prírody výskumníkom a novinárom len vo výnimočných prípadoch: keď totiž zmizli ľudia, obsadili ju operence a dnes ide o certifikovanú vtáčiu rezerváciu – žijú tu volavky a iné brodivé pobrežné vtáky.

Možno posledná povolená návšteva

Hoci na ostrov nemôžete vkročiť, ruiny budov si prezrieť môžete.

V roku 2017 sa Science Channel podarilo získať povolenie navštíviť ostrov a kanál si pozval so sebou štáb portálu Business Insider. Vznikla tak zaujímavá a vzácna epizóda seriálu Čo to je na Zemi?

Keďže ostrov je prístupný len loďou, už dostať sa naň je zložité a návštevu musí sprevádzať eskorta, pretože prúdy v oblasti sú zradné. Ani presuny po samotnom North Brother nie sú jednoduché, pretože celé územie je spustnuté, zarastené divokou zeleňou a vo zvyškoch budov hrozí nebezpečenstvo zrútenia múrov či iné zranenia.

Reportáž je o to vzácnejšia, že zachytáva možno posledné roky existencie ostrova – podľa predpovedí klimatológov môže byť celý North Brother do roku 2100 úplne pod vodou, a tak sa svojho znovuosídlenia pravdepodobne už nikdy nedočká.

Bramanteho klášto Čítajte viac Skúsení cestovatelia varujú: Tieto mestá radšej zďaleka obíďte! Tu sú dôvody nepouz, Uliana, TikTok Čítajte viac Pred a po: Ukrajinská TikTokerka zdieľa drsné videá, ako sa krajina a jej život za posledný rok zmenili Cyprus, Varosha Čítajte viac Kedysi celebritný hit, potom mesto duchov. Stredomorské letovisko chce po 50 rokoch opäť prilákať turistov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #Ostrov #Manhattan