Galéria mesta Bratislavy spustila online databázu umeleckých diel

Galéria mesta Bratislavy (GMB) spustila online databázu, ktorá bude prinášať komplexné informácie o umeleckých realizáciách v uliciach hlavného mesta. Ako uviedla vedúca úseku komunikácie GMB Jana Janotková, projekt Umenie mesta mapuje umelecké diela vo verejnom priestore Bratislavy od druhej polovice 20. storočia a zahŕňa sochy, fontány, mozaiky, nástenné maľby, a ďalšie umelecké diela či výtvarné artefakty.

18.10.2023 08:00
debata

Cieľom voľne dostupnej databázy je podľa GMB odborne spracovať diela, ktoré boli dlhé roky nepovšimnuté, či považované za nehodnotné a spájané s minulým režimom. Na základe terénneho, archívneho a umelecko-historického výskumu budú postupne pribúdať diela zo všetkých piatich mestských okresov a sedemnástich samosprávnych mestských častí.

Databázu diel vo verejnom priestore ako svoj vedecko-výskumný projekt založila a spravuje GMB. Základným kritériom kurátorského výberu je tvorba profesionálnych autorov z obdobia po roku 1945, zastúpených v zbierkach GMB aj iných zbierkotvorných a výskumných inštitúcií.

Okrem existujúcich diel mapujú aj fragmenty a diela presunuté, odstránené alebo zničené. Databáza je odborne klasifikovaná, zameriava sa na umeleckú kvalitu diel a poskytuje informácie o ich význame, okolnostiach vzniku, autoroch, použitých materiáloch a výtvarných technikách.

Aktuálne údaje o stave a presnom umiestnení diel, GPS súradniciach a o ich vlastníkoch a správcoch umožňujú navštíviť presné miesto, kde sa objekt nachádza. Údaje v databáze sú tvorené tak, aby ich bolo možné postupne prepájať na Web umenia a ďalšie registre a katalógy.

„Umenie mesta je dynamická a otvorená databáza, ktorá sa bude pravidelne dopĺňať o nové poznatky z výskumu, aktualizovať a revidovať," priblížila GMB s tým, že aj verejnosť môže zaslať tipy na ďalšie zaujímavé diela alebo poskytnúť archívne materiály a fotografie k už zverejneným dielam.

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore hlavného mesta SR Bratislava a Fondu na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria mesta Bratislava