Nespokojná dovolenková destinácia surovo skreše počty turistov: Zakáže hotely

Sú krajiny, ktoré sa o turistov snažia a lákajú ich, iné, naopak, sa usilujú ich príliv obmedziť - Amsterdam či Benátky už podnikli mnoho krokov na zníženie počtu prichádzajúcich. Toto však nie sú jediné miesta, ktoré majú s množstvom návštevníkov problémy.

11.11.2023 06:00
San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto,... Foto:
San Sebastián
debata (1)

Baskicko je jednou z najstarších kultúr Európy a jeho dedičstvo pomohlo formovať slávne španielske mesto San Sebastian. Nie je ťažké domyslieť si, prečo sa tam turisti hrnú, píše Time Out.

Toto krásne mesto však nie je z nekontrolovaného prílivu obdivovateľov nadšené a čoskoro zavedie kontroly, ktoré majú za cieľ obmedziť počet turistov.

Správa o stave mesta podčiarkla negatívne vplyvy nadmerného turizmu ako pokles kvality potravín a kultúry.

Niektorí obyvatelia sú už z množstva návštevníkov takí otrávení, že začali po múroch sprejovať antituristické graffiti s odkazmi ako „choď domov“.

San Sebastián
Video
Zdroj: Pixabay.com

Menej možností, vyššie ceny

Medzi opatrenia, ktoré sa San Sebastian rozhodol uplatniť, patrí aj zákaz hotelov.

Mesto sa nechystá zavrieť už existujúce ubytovacie zariadenia, ani sa nesnaží úplne vyhnať turistov.

Predstavitelia však chcú zakázať otváranie akýchkoľvek nových hotelov alebo turistických apartmánov, aby tak podporili udržateľnejší prístup k cestovnému ruchu. Opatrenie by okrem skresania návalov malo tiež pomôcť mestu a už existujúcim hotelom finančne – poteší ich vyššia miera obsadenosti a možnosť účtovať si vyššie ceny.

Starosta San Sebastianu Eneko Goia povedal, že niektoré oblasti mesta budú vyhlásené za „preplnené“ – ponuka iného dovolenkového ubytovania pre turistov je podľa neho už beztak dostatočne bohatá.

Mudejarský kráľovský kláštor Santa Maria de...
Lanzarote, Španielsko
+6Granada

Turisti vadia aj inde

A San Sebastian nie je prvým v Európe, ba dokonca ani v Španielsku, ktoré s podobnými obmedzeniami prišlo.

Ešte v roku 2018 zakázala ostrovná Palma de Mallorca z rovnakých príčin ubytovanie cez AirBnb. Sevilla zasa nedávno vydala zákaz neviazaných pánskych a dámskych rozlúčok so slobodou.

Tento rok sa do klubu pridala aj talianska Florencia, keď oznámila, že zakáže všetky nové a krátkodobé prenájmy.

Amsterdam sa chce zbaviť nálepky „párty mesto s dostupným kanabisom a nehanebnými výkladmi“, a tak okrem uvažovaného presťahovania Štvrte červených lucerien mimo centra zavádza na budúci rok aj najvyššiu turistickú mestskú daň z ubytovania v Európe.

Benátky zasa po niekoľkých odloženiach zavádzajú vstupné do historického centra a zakázali vstup veľkých výletných lodí, ktoré na pár hodín „vypľujú“ do mesta stovky ľudí.

voda, more, kúpanie, tekutina, vlny, kúpalisko Čítajte viac Najväčšia trvalá lagúna vyschla už druhé leto po sebe Rupit, Katalánsko, Španielsko, dedina, cestovanie, dovolenka Čítajte viac Okolie Barcelony má už dva a pol roka vážny problém: Mali by si turisti rozmyslieť dovolenku v Katalánsku? Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon, zvonica, starobylý, Grécko Čítajte viac Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #San Sebastián