Pri gotickom kostole v Koceľovciach zrevitalizovali chodníky aj vstupné brány

V gemerskej obci Koceľovce v okrese Rožňava v uplynulých týždňoch zrevitalizovali okolie tamojšieho gotického kostola. V rámci projektu boli obnovené prístupové chodníky, pre návštevníkov pribudla i malá oddychová zóna, informovala administrátorka miestneho evanjelického cirkevného zboru Ľubica Štefanidesová.

07.11.2023 15:00
debata

„Obnovou prešli i vstupné brány, ktoré už roky nespĺňali svoju funkciu. Zrenovované je tiež sedenie v kostolnej predsieni, vitrína na oznamy, a turisti môžu po novom zanechať svoj odkaz a dojmy z kostola a jeho významných fresiek v podpisovej knihe návštev. V budúcnosti môže poslúžiť i na štatistické účely o tom, odkiaľ k nám turisti prichádzajú,“ priblížila Štefanidesová.

Zrekonštruovaný bol aj hlavný chodník s prístupovými schodmi, ktorý bol v havarijnom stave. Pôvodný materiál, ktorým bol betón, nahradili čadičové kocky dotvárajúce gotický charakter kostola. Pribudol tiež bezbariérový prístup pre zjednodušenie pohybu starších veriacich či osôb s telesným postihnutím, pred ohradným múrom kostola boli osadené aj dve parkové lavičky.

Na revitalizáciu okolia kostola v Koceľovciach získal tamojší cirkevný zbor takmer 12.000 eur z programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, sumou viac ako 1300 eur prispela obec. S realizáciou projektu pomáhalo i občianske združenie Gotická cesta, ktoré sa venuje záchrane a propagácii gotických kostolov v regióne Gemer-Malohont.

„Cieľom podpory bolo sústrediť sa na zlepšenie prístupnosti, poskytovanie informácií a komfortu pre návštevníkov. V našom najvyššom záujme je, aby významné kostolíky na Gemeri boli pre širokú verejnosť prístupné, a to ako pre domácich, tak aj pre zahraničných turistov,“ uviedla výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Evanjelický gotický kostol v Koceľovciach pochádza z prvej polovice 14. storočia. Nástenné maľby, ktoré sa v ňom nachádzajú, boli spolu s freskami v ďalších gotických kostoloch v regióne Gemer-Malohont vlani ocenené značkou Európske dedičstvo.

„Nástenné maľby v kostole v Koceľovciach sú o 150 rokov staršie než Posledná večera od Leonarda da Vinciho či Posledný súd od Michelangela Buonarrotiho. Predstavujú doposiaľ najväčšiu súvislú pomaľovanú plochu spomedzi všetkých gemerských kostolov,“ dodala Štefanidesová s tým, že kostol počas letných prázdnin v uplynulých rokoch navštevuje približne 300 turistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #Gemer #Malohont