Ďalším partnerským mestom Ružomberka sa stal poľský Czarny Dunajec

K partnerským mestám, s ktorými mesto Ružomberok rozvíja spoluprácu, pribudne Czarny Dunajec v Poľskej republike. Dohodu o spolupráci schválilo ružomberské mestské zastupiteľstvo na stredajšom rokovaní.

13.11.2023 08:00
debata

„Z dôvodu budovania cezhraničnej spolupráce i vízií ďalšieho rozvoja, ako aj v súvislosti s možnosťami, ktoré ponúka nové programové obdobie Európskej únie, sme ako mesto oslovili Czarny Dunajec. Ten partnerskú ponuku akceptoval a prejavil ochotu spolupracovať,“ podotkol primátor Ľubomír Kubáň.

Nové partnerstvo podľa primátora otvára mestu možnosti na realizáciu projektov, ktoré zvýšia kvalitu života na slovenskopoľskom pohraničí.

Kubáň dodal, že budovanie a udržiavanie partnerských vzťahov s mestami v Poľskej republike je jednou zo základných podmienok úspešného uchádzania sa o finančné zdroje z Európskej únie z programu Interreg Slovensko – Poľsko. S novým partnerom by mesto chcelo rozvíjať spoluprácu najmä v oblastiach samosprávy, územného a komunálneho hospodárstva, priemyslu či ochrany prírody.

Ružomberok má v súčasnosti partnerské vzťahy s českými mestami Hlučín v Moravskosliezkom kraji, Dečín, Kroměříž v Zlínskom kraji, mestskou časťou mestská časť Praha 6, s chorvátskym Gospičom, Báčskym Petrovcom v Srbsku a poľskou Wislou.

Czarny Dunajec sa nachádza v Malopoľskom vojvodstve v okrese Nowy Targ. Založili ho v roku 1552, v súčasnosti v ňom žije viac ako 21.000 obyvateľov a je rekreačným strediskom s turistickou i športovou infraštruktúrou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ružomberok