Košice sa odejú do rozprávkových Vianoc. Budú aj novinky

Košice v predvianočnom čase čaká 28. ročník Košických rozprávkových Vianoc, informovala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová. Uviedla, že sa usilovali vyjsť v ústrety požiadavkám verejnosti, ale mali na zreteli i náročnú finančnú situáciu. „Bolo potrebné oproti minulým rokom z niečoho ubrať a niektoré akcie vynechať," skonštatovala.

29.11.2023 11:00
debata

„Snažili sme sa za málo peňazí vytvoriť veľa muziky tak, aby Košičan, ani návštevník Košíc, neprišiel o ten štandard, na ktorý je zvyknutý. Aby tie zážitky a dojmy z predvianočného času si mohol odniesť minimálne také dobré, ako boli po minulé roky,“ dodala.

Vedúci referátu kultúry Richard Herrgott doplnil, že rozpočet na Košické rozprávkové Vianoce je tento rok vo výške 50-tisíc eur. Čiastka je približne rovnaká ako po minulé roky.

Okrem mesta sa na financovaní podieľa i spoločnosť U. S. Steel a zapožičaním rozprávkových postavičiek prispela i spoločnosť Blue Butterfly design.

Gurbáľová dodala, že tento rok vynechajú programy pondelky, no podľa Herrgotta sa usilovali vykompenzovať to tým, že vo vianočnom rádiu, ktoré bude vysielať na Hlavnej ulici, privítajú zaujímavých hostí.

Námestníčka primátora zdôraznila, že ku Košickým rozprávkovým Vianociam neodmysliteľne patrí i charitatívny rozmer a dodala, že od 1. do 23. decembra bude podávaný Primátorský punč každý deň, od štvrtej popoludní, do ôsmej večer.

Na jeho podávaní budú participovať i mestské časti, ktoré sa tiež zapoja aj do programu. Ich predstavitelia, spolu s organizáciami, ktoré sa spolupodieľali na príprave programu, budú pomáhať čapovať punč, rovnako ako i poslanci mestského zastupiteľstva či ďalší hostia.

Gurbáľová doplnila, že tohtoročný výťažok si rozdelia štyri organizácie. Pôjde o neziskovú organizáciu Svetielko pomoci, občianske združenie BotaniKE, občianske združenie Spoločnosť Parkinson Slovensko, a napokon občianske združenie Košické sovičky.

Zdôraznila tiež, že mesto si z výťažku nenecháva ani cent a všetky získané prostriedky prerozdeľuje. Herrgott doplnil, že pokiaľ im je známe, Košice sú jediné mesto, ktoré tak činí a všetky náklady znáša samo.

Herrgott dodal, že jednou z noviniek tohto roka je skorší oficiálny štart Košických rozprávkových Vianoc, ktoré sa začnú 1. decembra, teda o niekoľko dní skôr, než bývalo zvykom.

K nim patria i vianočné trhy a svetelná výzdoba. Uviedol tiež, že otvorenie bude sprevádzať veľká otváracia show.

Pokračovať budú programami, ktoré boli pripravené v spolupráci s umelcami, umeleckými agentúrami, ale aj umeleckými školami. Chýbať nebude ani tradičný Mikulášsky beh, ale i mnohé ďalšie akcie.

Herrgott doplnil, že pri Dolnej bráne je už nainštalovaný aj ručné vyrezávaný drevený betlehem. Ten by mal byť nasvietený a sprístupnený od prvej adventnej nedele.

Zároveň pri ňom budú každú nedeľu hrať známe koledy študenti košických umeleckých škôl. Vianočná výzdoba sa podľa neho od tej z predošlých rokov príliš nelíši.

Zmeny zasiahnu i silvestrovské oslavy, mesto tento rok nebude mať klasický ohňostroj. Herrgott avizoval, že sa pokúsia pripraviť virtuálny ohňostroj na veľkoplošnej obrazovke z niekoľkých predchádzajúcich ohňostrojov. Rovnako samospráva musela pristúpiť k zrušeniu detského Silvestra.

„Ja pomerne často hovorím, že nie vždy je dôležité, koľko peňazí investujete do niečoho. Ak ich máte menej, investujete ich s rozumom a vložíte to svoje srdiečko, tak si myslím, že za tie programy sa druhé najväčšie mesto v krajine a Košičania určite nebudú hanbiť," uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Vianoce