Prírodovedeckú expozíciu Vihorlatského múzea zmodernizovali a rozšírili

Prírodovedná expozícia vo Vihorlatskom múzeu v Humennom prešla modernizáciou a rozšírením. Návštevníci múzea sa vďaka nej môžu tešiť na exponáty minerálov a hornín z horného Zemplína, ktoré sú súčasťou viac ako 32-ročnej prírodovednej expozície. Jej modernizáciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia dotáciou 6 000 eur.

01.01.2024 09:45
debata

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová, múzeum pri rozšírení prírodovednej expozície využilo vlastný bohatý zbierkový fond. K vystavovanému súboru živočíšstva horného Zemplína pribudla rozšírená časť približujúca geologickú pestrosť regiónu východného Slovenska.

„Zámerom projektu, s ktorým humenské múzeum vo výzve fondu uspelo, bolo prostredníctvom rozšírenej časti prírodovedného oddelenia predstaviť zaujímavé a zriedkavé geologické exponáty. Konkrétne minerály, horniny a paleontologické nálezy zo zbernej oblasti múzea, ale aj z iných lokalít východného Slovenska,“ vysvetlila Jeleňová.

Modernizácia expozície zároveň návštevníkom prináša hodnotnejší zážitok z prehliadky. Je tiež lepšie využiteľná na rôzne edukačné aktivity v rámci objektového vyučovania v múzeu. K tomu prispieva aj inštalovanie audiovizuálnej techniky v podobe ozvučenia, veľkoplošného televízora či pokrytie wi-fi signálom, ktoré sú súčasťou projektu modernizácie.

„Práve zvýšenie prírodovednej gramotnosti laickej verejnosti a školskej mládeže je jedným z hlavných cieľov činnosti prírodovedného oddelenia v oblasti neformálneho vzdelávania,“ dodala hovorkyňa PSK.

Vihorlatské múzeum v Humennom sídli v renesančnom kaštieli zo 17. storočia. Jeho súčasťou je niekoľko expozícií. Prírodovedná expozícia, zriadená v roku 1990, prešla revitalizáciou už niekoľkokrát. Súčasťou múzea sú aj umelecko-historické expozície, expozícia ľudovej architektúry a bývania, sakrálna expozícia a najmladšou časťou je Galerijná sieň Oresta Dubaya.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #vihorlatské múzeum