V Stredoslovenskom múzeu vystavujú originálne veľké motýle sveta

Veľkolepé dielo Adalberta Seitza s názvom Veľké motýle sveta je po prvýkrát vystavené v plnom rozsahu vo všetkých troch jazykových verziách v Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici.

22.01.2024 11:00
debata

Ako informovala PR manažérka múzea Dana Kurtíková, výstava Lepidománia je o nadšení z objavovania nových druhov motýľov, ich krásy a rozmanitosti, jedinečnosti na rôznych miestach Zeme.

Je však aj o nadšencoch, lepidomaniakoch, ktorým sa bežne hovorí motýľkári. Niektorí sa preslávili ako dobrodruhovia, iní ako zberatelia, obchodníci či umelci, a niektorí sú známi aj ako bádatelia a vedci.

„Lepidománia nie je obyčajná výstava motýľov. Je to predovšetkým výstava gigantického diela, na ktorom sa autorsky podieľalo 32 najuznávanejších špecialistov z celého sveta, pričom Seitz bol jeho zostavovateľom a súčasne aj spoluautorom. Publikáciu tvorí 16 dielov vo 24 zväzkoch, pričom celá séria vychádzala na pokračovanie v rokoch 1909 až 1954. Prvotné dielo vyšlo v nemeckom jazyku a s miernym oneskorením bolo preložené aj do anglického a francúzskeho jazyka,“ popisuje jeden z autorov výstavy Tomáš Kizek.

Vzhľadom na svoju jedinečnosť, vedecká hodnota publikácie Veľké motýle sveta nestratila ani dnes na aktuálnosti, pretože obsahuje množstvo prvopopisov nových druhov.

Dielo Veľké motýle sveta obsahuje 12 896 veľkofor­mátových strán odborného textu a 1 458 kolorovaných obrazových tabúľ, na ktorých je vyobrazených približne 98 000 motýľov v ich skutočnej veľkosti.

Pri tlači bola použitá technológia 10–14 farebnej chromolitografie, ktorá umožňovala dosiahnuť jedinečnú kvalitu obrázkov, dokonca aj kovových odtieňov farieb, čím sa zabezpečila vernosť prevedenia ilustrácií. Ich kvalita nebola doposiaľ prekonaná.

„Návštevník sa na výstave dozvie nielen o tom, ako sa ambiciózny projekt zrodil, aké boli prvotné plány, ale aj s akými problémami sa autori museli popasovať nielen pri príprave publikácie, ale aj pri samotnej kameňotlači. Aj keď sa Seitz dokončenia tohto ambiciózneho diela nedožil, vďaka nemu sa stal najznámejším lepidopterológom,“ doplnila kurátorka výstavy Renáta Kapustová.

Výstava Lepidománia naberá na zaujímavosti aj vhodne doplnenými trojrozmernými exponátmi motýľov z celého sveta zo súkromnej zbierky Michala Zachara. Expozícia bude verejnosti prístupná v Tihányiovskom kaštieli do 17. marca 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Banská Bystrica #motýle #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici