Fašiangové obdobie v meste pod Urpínom ukončí sprievod masiek

Sprievod masiek, ktorý prejde historickým centrom mesta pod Urpínom, ukončí tohtoročné fašiangové obdobie. Ako informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora, všadeprítomný zvyk tradičného sprievodu masiek bude tentokrát možné vidieť aj v Banskej Bystrici. Fašiangy tak v krajskom meste vyvrcholia pred veľkonočným pôstom v utorok 13. februára o 16:30.

11.02.2024 09:30
debata

Sprievod v maskách budú môcť Banskobystričania, ale i návštevníci vidieť prechádzať z Dolnej ulice na Námestie SNP. Členovia Folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice a Folklórnej skupiny Priechoďan z Priechodu predstavia tradičné zvyky spojené s pochovávaním ba­sy.

„Fašiangy v meste budú pokračovať od 19:00 v Podkroví Stredoslovenského osvetového strediska jemne pikantným koncertom speváckych zoskupení a sólistov s názvom Piesne moje, piesne,“ popísala Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Fašiangy sú jedno z najveselších období roka, ktoré je plné tradičných zvykov. Ide o obdobie, ktoré nasleduje po vianočnom období – začína sa sviatkom Troch kráľov a končí sa pred veľkým pôstom o polnoci pred Popolcovou stredou. Táto v tomto roku pripadla na 14. februára. Na Slovensku majú fašiangy rôzne podoby, v závislosti od zvykov v jednotlivých regiónoch.

„K obdobiu veselosti neodmysliteľne patria viaceré pranostiky. Jedna z nich hovorí, že ak sú krátke fašiangy, bude tuhá zima. Nielen preto sa všetci tešili, pokiaľ obdobie zábav trvalo čo najdlhšie. Na dedinských tancovačkách bolo ideálne prostredie, kde si slobodné dievčatá našli svojich ženíchov, mládenci zas vybrali budúce nevesty. Ak boli fašiangy dlhé, hovorievalo sa, že sa vydajú všetky slobodné dievky, dokonca aj tie škaredé,“ poznamenala vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom Lýdia Baranová.

Pred Popolcovou stredou si hlavne obyvatelia dedín užívali najznámejší zvyk, a to chodenie fašiangovníkov s koledou po domoch. V každom zavinšovali gazdinej, aby úroda pekne narástla a všetkého bolo dostatok. Potom vytancovali dievky v dome. Za odmenu dostali vajíčka, pálenku, klobásu, slaninu, koláče i peniaze, aby bolo z čoho zaplatiť muzikantov.

Mládenci, ktorí robili pochôdzky po dedine a pripravovali zábavu, sa preobliekali za rôzne masky. Najčastejšie napodobňovali ženy, mladuchy a ženáčov, žobrákov, kováčov, drotárov či kominárov. Často nechýbali masky s podobou zvierat. Symbolom konca fašiangov je pochovávanie basy, pri ktorom sa paroduje skutočný pohreb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #fašiangy