Ministerstvo počasia? Úrady chcú rozkazovať dažďu: Je hra na bohov bezpečná?

Píše sa rok 2045 a väčšina Británie je po najdaždivejšej zime v zaznamenanej histórii zaplavená. K ostrovom sa blížia ďalšie búrkové mraky a novozriadené ministerstvo počasia vydáva rozkaz. Nad Atlantický oceán zamieria tisíce dronov. Niektoré z nich vypustia suchý ľad, ďalšie vysielajú elektrické impulzy. V dôsledku toho sa na mori rozprší. Príval vody, ktorý by inak zaplavil severné Anglicko, sa namiesto toho uvoľní nad oceánom, píše denník The Times.

10.03.2024 06:00
dáždnik, Čína, Japonsko, mesto, dážď, prší,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento scenár je zatiaľ len dielom fikcie – ale nové britské vládne oddelenie sa domnieva, že raz budú podobné technológie potrebovať na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny.

Pokrok ide vpred

Úrad pre pokročilý výskum a vynálezy (ARIA) dostal od štátu 800 miliónov libier (940 miliónov eur), ktoré v nasledujúcich štyroch rokoch investuje do vývoja a výskumných projektov podľa šablóny „vysoké riziko – vysoký prínos“. Tie majú potenciál priniesť revolučné výsledky, ale je tiež dosť pravdepodobné, že zlyhajú.

Úrad vznikol čiastočne po vzore agentúry amerického ministerstva obrany DARPA, ktorému sa často pripisuje vynález internetu. Jeho výstupy zahŕňajú aj útočné drony, samoriadené automobily, hlasové rozpoznávanie, ale aj plány na ovládnutie vietnamských dedín pomocou masovej hypnózy či neslávne známy herbicíd Agent Orange.

Británia, sneh, počasie Čítajte viac Ktoré mestá Európy majú najviac slnka, snehu či dažďa? Niektoré vás poriadne prekvapia

Na čele ARIA stojí Američan Illan Gur, ktorý uviedol, že chce podporovať projekty, ktoré sú na „hranici možností“. Jeden z prvých bude podľa neho skúmať spôsoby, ako „zodpovedne riadiť klímu a počasie“.

„Zameriame sa na počasie – takže krátkodobé, lokálne vplyvy,“ povedal šéf tohto programu Mark Symes. „Predstavte si osievanie mrakov, aby pršalo nad Atlantikom a nie nad pevninou, aby sme zabránili záplavám v Británii,“ uviedol s odkazom na spornú metódu anglicky označovanú ako cloud seeding.

„Alebo si predstavte umelo vytvorenú hmlu nad menšou oblasťou, treba aby sme ochránili mesto pred vlnou horúčav,“ dodal odborník.

Na flyboarde cez La Manche
Video
Zdroj: TV Pravda

Neexistujúce, no nie nemožné

Symesovou úlohou, ako jedného z ôsmich programových riaditeľov ARIA, je identifikovať technológie, ktoré by mohli zmeniť svet a ktoré zatiaľ neexistujú, ale nie sú úplne nemožné.

Gur spolu s odborným panelom a ďalšími vedúcimi členmi úradu bude jeho návrhy schvaľovať. V prípade, že projekt dostane zelenú, očakáva sa, že na jeho podporu ARIA vyčlení 50 miliónov libier (58 miliónov eur).

„V Spojenom kráľovstve máme ľudí, ktorí pracujú na technológiách na riadenie počasia. V niektorých prípadoch majú malé funkčné zariadenia. Čakajú len na to, až ich niekto vezme vážne,“ povedal Symes.

Koniec zodpovednosti?

ARIA je navrhnutá tak, aby sa obišla bez zásahov byrokracie a britského ministerstva financií. Medzi ďalšie programy úradu patrí napríklad vývoj geneticky upravených rastlín, umelej inteligencie (AI) dostatočne bezpečné na použitie v kritickej infraštruktúre alebo nové spôsoby interakcie a monitoringu mozgu.

Pokusy o manipuláciu s počasím a klímou však môžu byť najspornejšou časťou portfólia úradu. Kritici tvrdia, že investície do podobných projektov môžu dať politikom zámienku, aby prestali riešiť emisie skleníkových plynov – hlavné príčiny klimatickej zmeny.

Obávajú sa tiež, že zásah do prírodných javov bude mať nezamýšľané katastrofálne dôsledky od narušenia klimatických systémov po vyvolanie chaosu v ekosystémoch.

NEPOUZ, dubaj, the loop Čítajte viac Počasie už nebude dôležité: V pláne je 93-kilometrová krytá cyklistická superdiaľnica more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze leto, dovolenka, opaľovanie, klobúk, slnko, slnenie, pláž, more, letná dovolenka, vitamín D Čítajte viac Šesť 'antipravidiel' dovolenky: Toto dodržiavajte a problémy máte zaručené
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Veľká Británia #ministerstvo