Bazilika minor sv. Egídia je ústredným motívom novej poštovej známky

Ukrižovanie Ježiša Krista, ktorý sa nachádza v strednej časti Oltára sv. Kríža z rokov 1480 – 1890 v Bazilike minor sv. Egídia v Bardejove, je ústredným motívom novej poštovej známky vydanej Slovenskou poštou pri príležitosti blížiacej sa Veľkej noci. Okrem známky vydala pošta aj celinovú pohľadnicu a známkový zošit.

01.03.2024 09:00
debata

Ako informoval vedúci odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty Martin Guzi, známka vyšla pod názvom Veľká noc 2024: Mobiliár z Baziliky minor sv. Egídia v Bardejove so špecifickým symbolom T2 50g. „Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku,“ uviedol Guzi.

Poštová známka má rozmery 26,5 × 33,9 milimetra vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Známku vytlačili technikou ofsetu.

Súčasne s poštovou známkou vznikla aj obálka prvého dňa s pečiatkou FDC, dátumom jej vydania a domicilom mesta Bardejov. „Predlohou prítlače FDC obálky je Pieta. Motívom FDC pečiatky je detail z mobiliáru z Baziliky minor sv. Egídia v Bardejove,“ uviedol Guzi s tým, že ich autorom je Adrian Ferda.

Zároveň vyšla aj celinová pohľadnica. Na jej obrazovej časti je motív nanebovstúpenia Ježiša Krista. Predajná cena pohľadnice je 1,40 eura. K dispozícii je aj známkový zošitok s desiatimi kusmi známok.

Bazilika sv. Egídia sa nachádza v bývalom kráľovskom meste Bardejov. Najstaršia písomná správa o kostole pochádza z roku 1247. Chrám je postavený ako trojloďová bazilika.

Jeho súčasťou sú aj štyri kaplnky. Tento chrám robí výnimočným jeho dodnes zachovaných jedenásť pôvodných gotických krídlových oltárov, ktoré boli darom miestnych cechov (1440 – 1510).

Ako pripomenul dekan – farár Marek Kreheľ, kostol sv. Egídia bol v roku 1970 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V jubilejnom roku 2000 bol spolu s mestom Bardejov zaradený do Zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. V tom istom roku ho pápež sv. Ján Pavol II. vyhlásil za Baziliku minor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #bazilika