V banskoštiavnickom múzeu predstavujú vzácne zachránené minerály

Zachránené vzácne minerály z historických rudných žíl Banskej Štiavnice predstavuje nová výstava Slovenského banského múzea (SBM) s názvom „Unikli plameňom“. Informuje o tom banskoštiavnické múzeum s tým, že vzácne mineralogické zbierky dnes sprístupnili v priestoroch Galérie Jozefa Kollára. Výstava je živým svedectvom odvahy, solidarity a odbornosti, ktoré umožnili zachrániť časť neoceniteľných geologických zbierok po devastujúcom požiari 18. marca 2023.

07.04.2024 14:00
debata

„V súvislosti s požiarom sa mnoho hovorí o výtvarných prácach, archeologických a architektonických objavoch a podobne. Ale požiar spôsobil hrozné škody na geologických zbierkach. Časť z nich je nenávratne zničená a ich náhrada už prakticky nie je možná,“ hovorí kurátor výstavy Peter Jancsy.

Celkový stav škôd na zbierkovom fonde bude známy až po ukončení mimoriadnej revízie a bude závisieť aj od miery úspešnosti konzervátorských zákrokov v mineralogických laboratóriách v Národnom múzeu v Prahe, kde je približne 250 vzoriek.

„Aj napriek tragickej udalosti má Slovenské banské múzeum stále čo ponúknuť svojim návštevníkom. Táto výstava prezentuje klenoty banskoštiavnického podzemia. Jej súčasťou sú aj exponáty, ktoré doteraz ešte neboli výstavne prezentované,“ doplnil Jancsy s tým, že výstava je len čiastočnou náhradou bývalej expozície minerálov, miestnych klenotov nerastnej ríše.

Požiar v marci minulého roka zničil mnohé budovy v centre Banskej Štiavnice. Zasiahol aj budovu Berggerichtu, ktorej správcom je Slovenské banské múzeum. Výsledkom boli nevýslovné škody na budovách a pre múzeum nenahraditeľná strata časti vzácnych geologických zbierok.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica