Pohodu si turisti na najslávnejšej pláži v Nice užijú už len bez cigariet

Na jednej z najnavštevovanejších pláži v juhofrancúzskom Nice bude od začiatku letnej sezóny platiť zákaz fajčenia. Za jeho porušenie môžu milovníci tabaku dostať pokutu 38 eur, oznámil starosta Nice Christian Estrosi.

29.02.2012 15:46
Pláž Centenaire Foto:
Najnavštevovanejšia pláž v juhofrancúzskom Nice Centenaire vyhlásila stopku fajčiarom.
debata

Zákaz zaviedli na centrálnej pláži Centenaire na slávnej Anglickej promenáde, na ktorej už predtým urobili úpravy na to, aby bola voľne prístupná aj vozičkárom. „Vyhlásením nefajčiarskych pláží a zón sa konečne nabúralo spájanie prázdnin, odpočinku, zábavy a uvoľnenia s fajčením,“ reagoval so zadosťučinením predseda francúzskej Národnej ligy proti rakovine Gilbert Lenoir.

„Keď sa New York rozhodol vyhlásiť nefajčiarsky Central Park, malo to obrovskú medzinárodnú odozvu,“ pripomenul aj Lenoir, podľa ktorého to dodalo hybnú silu protifajčiarskemu ťaženiu v Severnej Amerike. Lenoir zároveň vyslovil nádej, že z turisticky renomovaného Nic si vezmú príklad aj ďalšie mestá. K tomu vyzval aj Estrosi, ktorý povedal, že je hrdý na to, že Nice je pre zvyšok Francúzska príkladom.

Nice však vo vyhlásení nefajčiarskej pláže prinajmenšom vo Francúzsku prvenstvo nedrží. Minulý rok to isté totiž pokusne zaviedlo mestečko La Ciotat neďaleko Marseille a stretlo sa medzi turistami s jednoznačne kladnými ohlasmi.

Podľa prieskumu agentúry Ifop súhlasí so zákazom fajčenia na plážach tri štvrtiny Francúzov. V krajine rovnako ako vo väčšine štátov západnej a juhozápadnej Európy už niekoľko rokov platí zákaz fajčenia na vybraných verejných miestach, vrátane reštaurácií a barov. Po počiatočných rozpakoch sa francúzske obyvateľstvo i tomuto opatreniu prispôsobilo a teraz ho považuje za normálne.

debata chyba