Srdcovky Chorvátska nás Slovákov

Idete vnútrozemím, už sa nemôžete dočkať, potom prejdete šesťkilometrovým tunelom Sveti rok a na jeho konci je Dalmácia. Dole vidíte modré more, uprostred zeleň borovíc a navrchu biele masívy hôr. To je vstupná brána toho pravého Jadranu, ako si ho Slováci predstavujú.

03.07.2013 09:15
Dubrovník Foto:
Dubrovník je jedným z veľmi obľúbených cieľov dovolenkujúcich Slovákov.
debata

Tento kus Dalmácie sa začína pri Karlobagu a končí sa pod Šibenikom. V jeho severnej časti sa pobrežie nijako nevlní, zato sa tam hory končia priamo pri mori, ďalej na juh je krajina plochejšia a zelenšia. Tam sú všetky tie úchvatné mestá, pláže a pohoda.

Najznámejšie destinácie: Zadar, Šibenik, Nin, Dugi Otok, Vodice, Primošten. Príroda: rozsypané koráliky ostrovov Kornati, „vinnetouovské“ vodopády národného parku Krka, kaňony v Paklenici.

Miesta: katedrála v Šibeniku, pevnosť v Knine, Kostol sv. Donáta v Zadare, najmenšia katedrála sveta v Nine Jedlo: drnišský pršut, skradinský koláč, syr z Pagu, sušená krkovička ninska šokol, likér Maraschino zo Zadaru, primoštenský červený Babić.

Stredná Dalmácia

Srdcom Dalmácie je pre Slovákov Split. Je tu všetko, čo to meno obsahuje, a ešte to nie je príliš ďaleko. Pláže a plážičky, olivovníky, vôňa stredomorských rastlín, nebotyčné pohoria Biokovo. More a slnko. Nie sme ešte úplne na juhu, ale napriek tomu práve tu svieti možno najspoľahlivejšie na celom pobreží. Keď si cisár Dioklecián hľadal miesto, kde strávi starobu, našiel miesto, kde dnes stojí Split.

Najznámejšie destinácie: Split, pláž Zlatni Rat, Makarska, Trogir, Omiš, Hvar.

Príroda: kaňon rieky Cetina, jaskyne Modra špijla, kam preniká svetlo vodou a vytvára hru farieb a tieňov, Crveni jazero a Modro jazero na dne priepasti.

Miesta: ruiny rímskeho mesta Salona, Diokleciánov palác v Splite, stred Trogiru.

Jedlo: dalmatínska mäsová pašticada, klobásky luganige Vína: Vugava, Plančič a, samozrejme, Smutica, čo je víno s kozím alebo ovčím mliekom.

Južná Dalmácia

Chce dávku výdrže, aby ste sa dostali až do subtrópov a Dubrovníka. Je to iná Dalmácia. Ešte viac paliem a k tomu agáve, citróny, mandarínky a pomaranče. A, samozrejme, perla Jadranu: v Dalmácii je veľa krásnych miest, ale Dubrovník je jediný. Nielen on – je tu síce rovnaké teplo ako v Splite, ale more je predsa len ešte o jeden či dva stupne teplejšie.

Najznámejšie destinácie: Dubrovník, Korčula, Pelješac, Cavtat.

Príroda: delta Neretvy, zalesnený ostrov Mljet, ostrov Lokrum, Elafitské ostrovy Miesta: starý Dubrovník, mesto Korčula (jedno z najzachovanejších stredovekých miest Jadranu a údajné rodisko Marca Pola).

Jedlo: v Dubrovníku slávky a ustrice, brodet z úhora či dokonca žiab, peka z jahňacieho alebo teľacieho, koláče kontonjata, mantala či arancini.

Vína: Dingač, Postup, Malvasija dubrovačka

Istria a Kvarner

K moru je to zo Slovenska najbližšie. Tip pre tých, čo sú nedočkaví alebo sa nechcú pariť v teple v aute na juh. Pobrežie a mestá pripomínajú kúzlom aj farbami Taliansko vrátane Benátok, vo vnútrozemí niekto vidí Toskánsko a niekto Provence, našinec tam dokonca objaví aj čosi ako stredoeurópsky duch. Brehy sú divoko skalnaté, členité a kamenisté, mestá historické aj mondénne súčasné a vnútrozemia hornaté, asketické a lesnaté. Počasie nie je možno také stále ako v Dalmácii, ale atmosféra to bohato vyvažuje. To je slovenská brána Jadranu. Najznámejšie destinácie: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Opatija, Krk, Baška, Lošinj.

Príroda: Plitvické jazerá, súostrovie Brijuni, národný park Učka Miesta: amfiteáter v Pule, bazilika v Poreči, Chrám sv. Eufemia v Rovinji.

Jedlo: domáce cestoviny fúzií (Istria) a šurlice (Kvarner), kvarnerské krevety, brandy Bisky a, samozrejme, vína – Teran, Refošk (Istria) a Vrbické žlahtina, Trojiščina (Kvarner).

Chorvátsko nie je len more. Skúste navštíviť aj…

Ostrov Krk 8. 6. – 14. 9. V júni, júli a auguste si môžete vypočuť zvuky klasických nástrojov v Kláštore sv. Márie Magdalény v Malinskej na ostrove Krk. Galéria sv. Mikuláša zase ponúka diela uznávaných umelcov Alexandra Forenbahera, Maura Stipanova alebo Antuna Hallera.

Zdroj: www.tz-malinska.hr

Rijeka 21. 6. – 10. 9. Návštevníkov Rijeky čaká o. i. rozmanitý kultúrno-spoločenský program na hradisku Trsat.

www.ljetonagradini.com

Šibenik 22. 6. – 6. 7. Šibenik sa mení na mesto detí. Miestne námestia patria ich tvorivosti a rozvoju detských umeleckých schopností. Súčasťou podujatia je prehliadka domácich a zahraničných detských hudobných súborov.

www.mdf-sibenik.com

Zadar 28. 6. – 2. 8. Kultúrny program v historických objektoch mesta. Je venovaný hlavne scénickým dielam počnúc divadelnými drámami a končiac tanečnou choreografiou. V ponuke je však aj hudba popredných chorvátskych hudobníkov a mnohých hostí zo zahraničia.

www.hnk-zadar.hr

Záhreb 29. 6. – 6. 7. Na letnej scéne Tuškanac môžete sledovať projekciu pod šírym nebom, ale aj viaceré ponuky festivalového leta. Doterajšie programy ako napríklad Panorama, Polnočné šialenstvo alebo American Nightmares doplní napríklad Fokus, Hit premiéry alebo Krátky program.

fantastic-zagreb.com

Omiš 6. 7. – 27. 7. V rámci letných kultúrnych akcií v Omiši je najvýznamnejší Festival speváckych súborov. Už 30 rokov sa na ňom zúčastňujú najlepšie chorvátske zbory, aby zachovali a propagovali dalmatínske melódie.

www.fdk.hr

Dubrovník 10. 7. – 25. 8. Najväčšou a najreprezenta­tívnejšou kultúrnou akciou v Chorvátsku sú Dubrovnícke hry. V historickom srdci mesta sa počas nich koná asi 80 dramatických, baletných a operných či hudobných predstavení, prezentácie nových kníh, výstav aj speváckych predstavení.

www.dubrovnik-festival.hr

Split 14. 7. – 14. 8. Splitské leto sa tradične najviac koncentruje na opernú produkciu. Ponúka však aj mnohé dramatické predstavenia, balety a výstavy. A v posledných rokoch má už tradičné miesto aj jazz, filmové projekcie a pouličné divadlo.

www.splitsko-ljeto.hr

Pićan 26. 7. – 31. 7. V mestečku Pićan na Istrii plnej bájí, legiend a mýtov sa koná Legendfest. Je príležitosťou na to, aby sa pripomenuli na jednom mieste. Legendfest navštevujú mnohé divadelné súbory, ktoré v predstaveniach odhaľujú svet istrijských literárnych a národných dejín. www.legendfest.hrwww.coloursofistria.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba