Slávna loď Calypso oceánografa Cousteaua schátrala, no opäť vypláva na more

Calypso, loď francúzskeho oceánografa Jacqua-Yvesa Cousteaua, ktorá mnoho rokov chátrala v bretónskom prístave Concarneau, by mala počas roka 2017 opäť vyplávať na more. Oznámilo to francúzske združenie Equipe Cousteau, ktorému plavidlo patrí a ktorému sa doteraz nedarilo loď opraviť kvôli rôznym majetkovým a finančným problémom.

14.01.2016 07:00
debata (1)
Známka s oceánografom Jacquesom-Yvesom Cousteauom. Foto: SHUTTERSTOCK
Jacques-Yves Cousteau, oceánograf, známka Známka s oceánografom Jacquesom-Yvesom Cousteauom.

„Domnievame sa, že potrvá 12 až 18 mesiacov, kým Calypso bude schopná plávať. Naším cieľom je loď úplne opraviť, aby opäť plávala ako veľvyslankyňa oceánov, ako si Cousteau prial,“ oznámilo združenie agentúre AFP. Ubezpečilo, že vďaka štedrým darcom má už dosť peňazí na opravu slávneho plavidla.

Cousteau prestaval bývalú malú loveckú loď na plávajúcu výskumnú stanicu s najmodernejším vybavením a od roku 1950 sa s ňou vydával na výpravy po svetových oceánoch a sprostredkovával pomocou kamery podmorský svet miliónom ľudí na svete.

V roku 1996 sa Calypso zrazila s rybárskym člnom v Singapure, ktorý využívala ako základňu. Následne ju odtiahli do Francúzska, kde vystriedala niekoľko prístavov.

Jacques-Yves Cousteau zomrel v roku 1997 vo veku 87 rokov. Preslávili ho dokumentárne filmy, predovšetkým Svet ticha, a televízny seriál Podmorský svet Jacquesa-Yvesa Cousteaua.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Ryby #oceány #Jacques-Yves Cousteau