Plavci si vydýchli, vedci testujú 'chytré bójky', ktoré upozornia na žraloky

Austrálski inžinieri prispôsobili technológiu pre rozpoznávanie tvárí, ktorá sa zvyčajne využíva na overovanie totožnosti cestujúcich na letiskách, aby dokázala rozpoznať žraloky a varovať pred nimi plavcov pri obľúbenej pláži Bondi v Sydney. Informoval o tom spravodajský server The Times.

21.02.2016 14:00
žralok belavý, belasý, žralok modrý Foto:
Žraloky belavé.
debata

Tento systém, ktorého testovanie sa začalo pred niekoľkými dňami, identifikuje žraloky väčších ako 1,8 metra v okruhu 275 metrov a prostredníctvom mobilnej aplikácie vyšle varovný signál pobrežnej hliadke.

Srdcom systému „chytrých bójok“ je sonarové zariadenie na morskom dne, ktoré používa zvukové a odrážajúce sa signály na vytváranie obrazu okolitých vôd.

Vďaka uloženým informáciám o tom, ako žralok pláva, aký je veľký, a aký má tvar, dokáže tento sonarový systém identifikovať predátorov. Delfíny a ďalšie morské cicavce plávajú odlišným spôsobom ako žraloky a alarm by spustiť nemali.

V minulom roku Austrália zažila 18 útokov žralokov na človeka, čo bolo najviac od roku 2009, keď ich bolo 22. Zomreli pri nich dvaja ľudia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #žralok #žraloky