Napoleonova pevnosť Boyard sa vráti na slovenské obrazovky. Poznáte jej príbeh?

Pevnosť Boyard sa v tvare oválneho prstenca dvíha uprostred mora naproti francúzskemu atlantickému pobrežiu. Po celom svete ju preslávila televízna hra. Obrazovka tak zachránila túto historickú pamiatku, ktorá pochádza ešte z čias Napoleona, napísala agentúra AFP.

23.05.2017 07:00
pevnosť Boyard Foto:
Pevnosť Boyard
debata

Každý rok minie územný správny celok Charente-Maritime na západe Francúzska niekoľko sto tisíc eur na údržbu pevnosti, čo je však len kvapka v mori v porovnaní so ziskami z tejto hviezdnej budovy, ktoré vytvárajú turisti.

„Pevnosť Boyard je taká naša Eiffelova veža,“ usmieva sa Stéphane Villain, zástupca šéfa okresnej rady a predseda turistického odboru Charente-Maritime.

„Prvá otázka, ktorú nám kladú všetci turisti, čo prídu, znie: ‚Kde je pevnosť Boyard?‘,“ hovorí.

Každý rok sem zavítajú tisíce návštevníkov obdivujúcich strohú siluetu pevnosti, ktorá je dostupná len loďou alebo vrtuľníkom.

Rovnomenná súťaž, ktorá sa začala vysielať v roku 1990 a doposiaľ stále pokračuje, sa točí celá v pevnosti.

Skupina súťažiacich prechádza rôznymi fyzickými skúškami, či je to zápas v bahne alebo skok na lane; rieši logické hádanky a rébusy a tiež prekonáva strach z hadov, pavúkov, škorpiónov alebo neznáma číhajúceho v tme.

To všetko preto, aby počas stanoveného časového limitu získali poklad.

Súťažiaci sa na začiatku zoznámia s obyvateľmi pevnosti – od múdreho otca Fourasa, cez svalnatého obra, trpaslíkov, muža s tigrími hlavami až po krotiteľku skutočných tigrov, ktoré strážia poklad.

Po troch búrkach opäť fit

Viac ako 25 rokov tento koncept funguje a šíri sa do ďalších krajín: zhruba 40 štátov kúpilo práva na hru.

Do pevnosti prichádzajú nielen s vlastnými tímami, ale aj s vlastnými moderátormi, vlastným predstaviteľom otca Fouras a podobne.

„Tento rok sem znovu prídu natáčacie tímy zo Švédska, Maroka, Českej republiky aj Slovenska. A prvýkrát tu budeme mať rumunský tím,“ povedal Eric Buron, produkčný riaditeľ Pevnosti Boyard.

Je isté, že Charente-Maritime sa veľmi starostlivo stará o svoju pevnosť, ktorá je na otvorenom mori zo všetkých strán vystavená vyčíňaniu živlov.

Vo februári stavbu poškodili tri búrky nasledujúce po sebe a zdvihnuté more spôsobilo prasklinu v stene, ktorá sa oddelila od vnútorného nádvoria pevnosti.

Od Napoleona po televízne štáby

Budova už, ostatne, nie je najmladšia – začala sa stavať v roku 1803 na príkaz Napoleona prvého a dokončili ju v roku 1857.

Pôvodne bola pevnosť určená na ochranu zbrojnice v Rocheforte pred anglickými výpadmi a strážila ju posádka 250 vojakov. Neskôr sa však premenila na väzenie.

V roku 1913 prestala byť pevnosť súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, keď ju zapísali na zoznam historických pamiatok.

Aj potom však stále len tak, bez úžitku, až kým ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár.

Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych hier Jacquesovi Antoineovi, ktorému sa už v hlave rysoval nový koncept súťaže.

Nasledujúci rok pevnosť kúpil za symbolický frank departement Charente-Maritime, aby sa postaral o všetku obnovu a údržbu stavby.

Predovšetkým bolo nutné spevniť betónové steny a vymurovať chýbajúce medzery po vymletých kameňoch.

Teraz je pevnosť opäť v stave, ktorý zodpovedá jej označeniu – pevná ako skala pod ňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pevnosť #Boyard