Najlepšie pláže v Európe má Španielsko, Taliansko aj Chorvátsko

Zoznamu naj mestských pláží na rok 2017 kraľuje Španielsko, Taliansko aj Francúzsko. V top 10 poteší slovenských turistov aj obľúbený chorvátsky Split.

29.06.2017 07:00
pláž, more, dovolenka, leto, letná dovolenka,... Foto:
Letná edícia rebríčka najlepších miest pre eurovíkendy po vlastnej osi obsahuje 100 prímorských miest Európy.
debata

Letná edícia rebríčka najlepších miest pre eurovíkendy po vlastnej osi obsahuje 100 prímorských miest Európy. Štúdia porovnávala viac ako 1 000 miest a mestečiek, ktoré majú pláž. Do výslednej stovky sa dostali len tie najlepšie.

Rebríček zostavila cestovná platforma GoEuro, ktorá porovnáva ceny všetkých spôsobov dopravy v Európe a umožňuje rezerváciu leteniek a cestovných lístkov od dopravcov z celého kontinentu.

Pri zostavovaní zoznamu miest, ktoré sú ideálne na predĺžený víkend, sa zohľadnili aspekty ako je dopravná dostupnosť, pestrosť ponuky vodných športov, intenzita víru nočného života, a teplota vody a vzduchu v letných mesiacoch.

Na zoznam sa dostali hneď tri chorvátske mestské pláže, pričom dalmátsky Split zabodoval na piatej pozícii. Za štyrmi mestami, ktoré sa umiestnili pred ním, trošičku pokrivkáva len čo sa týka intenzity nočného života. Naopak, v hodnotení ponuky vodných športov získal najvyšší možný počet bodov.

Chorvátsko patrí tradične medzi najobľúbenejšie letné destinácie našich dovolenkárov. Na 43. a 63. priečke rebríčka nájdeme mestá Dubrovník a Rovinj, ktoré rovnako ako Split za ostatnými zaostávali iba v kategórii nočného života.

Obe mestské pláže, na rozdiel od Splitu, sú kamenisté a poskytujú tak ideálne podmienky pre milovníkov šnorchlovania.

Druhou najobľúbenejšou prímorskou destináciou turistov je už niekoľko posledných rokov Taliansko. Krajina má v top 10 hneď štyri mestá s mestskou plážou, z toho tri ostrovné: sicílsku Cataniu a Palermo, a sardínske Alghero.

Geograficky najbližšie z talianskych miest na zozname je Janov, ktorý uzatvára štvorku talianskych miest v top desiatke.

Turisti, ktorí plánujú predĺžený víkend v štýle „Beach and The City“, teda kombináciu mesta, pláže, teplého mora, športových aktivít, trendy nočného života a cenovo dostupnej a rýchlej dopravy z letiska, by sa mali vypraviť do jedného z týchto miest: Alicante, Catania, Palma, Barcelona, Split, Palermo, Janov, Alghero, Marseille alebo Cannes.

Najlepšia mestská pláž: Dopravná dostupnosť

Nemecký Westerland zabodoval čo sa týka dostupnosti z letiska na pláž. Mestečko sa nachádza na úplnom severe Nemecka, na ostrove Sylt.

Tesne za ním sa umiestnilo španielske Puerto del Carmen, francúzske Nice, ďalej Alicante a Bari.

Najlepšia mestská pláž: Nočný život

Naprieč Európou nájdeme nedozierne množstvo miest preslávených svojím nočným životom. Z tých, čo sa zároveň nachádzajú na pobreží, zabodovali Barcelona, ​​Cannes, Rimini, Ibiza a Saint-Tropez.

Všetky mestá z top 5 ponúkajú vzrušujúci nočný život: takmer nekonečné množstvo barov, reštaurácií a nočných klubov.

Najlepšia mestská pláž: Vodné športy

Všetci tí, ktorí nepatria medzi plážových leňochov, ale uprednostňujú aktívny odpočinok, nájdu pre seba to pravé v Palerme, Cannes, Palau, Splite a Palme.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #more #Európa #letná dovolenka #pláže #leto 2017