Starorímske 'Las Vegas' pochovalo more. Dnes je z neho úchvatný archeopark

Kedysi bolo rímske mesto Baia synonymom zábavy, luxusu a blahobytu. Archeológovia ho dokonca prirovnávajú k dnešnému Las Vegas či Beverly Hills. Centrum hedonizmu niekdajšej Rímskej ríše však stíchlo a dnes jeho pozostatky spočívajú pod hladinou mora.

26.09.2017 07:00
debata

Po celé stáročia bola Baia obľúbeným letoviskom elity ríše, rekreovať sa a plniť si svoje rozmarné sny sem chodili tí najbohatší a najvplyvnejší Rimania.

Mesto vybudovali vedľa prírodných vulkanických prameňov, ktorých voda mala blahodarné účinky. Miestne kúpele si obľúbili aj tie najslávnejšie osobnosti staroveku ako Nero, Cicero a Cézar. Mnohí tu mali dokonca svoje vlastné dovolenkové vily.

Dobré časy mesta však netrvali večne – v 8. storočí Baiu napadli a vyrabovali Saracéni a až do roku 1500 pozostatky niekdajších luxusných kúpeľov chátrali opustené.

Avšak matka príroda nedopriala ani nemým ruinám spomínať na zašlé časy najväčšej slávy mesta. Pramene, ktoré kedysi dobre slúžili ľuďom, sa postupne začali nekontrolovane vylievať až zaplavili celé mesto a domy, ulice aj kúpeľné budovy pochovali do mokrého hrobu. Horúce vody sa spojili s morskými a Baia sa ocitla na dne morského zálivu.

Dnes Baia šepká svoje starobylé príbehy len odvážnym potápačom a prieskumníkom na špeciálnych loďkách, ktorí sa vydajú na prieskum pod hladinu.

Mesto sa premenilo na jeden z mála podmorských archeologických parkov na svete.

Návštevníci si môžu prezrieť rozpadnuté stavby aj skvele zachované mestské sochy z člna s priehľadným dnom. Kto má viac odvahy a skúseností, s kyslíkovou fľašou na chrbte má možnosť sa „prejsť“ po podmorskom, trocha desivom a úžasne fascinujúcom svete.

Zdroj: Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Parcoarcheolo­gicosommersodi­baia.it; Reidsitaly.com; Amusingplanet.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rímsky cisár