Čiernohorská Mamula: Kedysi koncentračný tábor, dnes nádejný luxusný rezort

Bývalá vojenská pevnosť a miesto, kde sa počas druhej svetovej vojny diali násilné hrôzy, sa teraz môže stať luxusným jadranským letoviskom. Vláda Čiernej Hory má s týmto neobývaným ostrovčekom veľké plány.

20.11.2017 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa Tanja Ristic (@tanjaristichn),

Ostrov si vďaka jeho strategickej polohe vyhliadla armáda už v roku 1853. Vyrástla tam rakúsko-uhorská vojenská pevnosť. Neslávne známejšou sa však Mamula stala počas druhej svetovej vojny, keď v starých hradbách vznikol dokonale izolovaný koncentračný tábor.

Benito Mussolini na ostrove väznil nepohodlných ľudí od 30. mája 1942 až do konca vojny. Aj keď mnoho záznamov o režime v tábore sa nezachovalo, zvesti o krutosti a mučení sa šírili aj za múrmi pevnosti. O život tam prišlo najmenej 130 ľudí, najčastejšie od vyhladovania.

Príspevok, ktorý zdieľa Aleksan Mirimanov (@aleksanmirimanov),

Keď sa po vojne koncentračný tábor zavrel a väznica rozpustila, Mamula ostala opustená a jej budovy ponechané na pospas slanému vetru a zubu času.

Hoci sa ostrov nachádza v ideálnej vzdialenosti od pobrežia a je k nemu dobrý prístup, nik sa oňho nezaujímal a budovy so stovkami niekdajších ciel sa nepokúšal pretvoriť – až doposiaľ.

Príspevok, ktorý zdieľa James Bird (@jabir5),

photo by @pexa_photo #mnevibes #mamula

Príspevok, ktorý zdieľa @mnevibes,

Čiernohorské úrady plánujú rozpadávajúcu sa pevnosť zrekonštruovať a podľa ich odvážnej vízie by sa z temného väzenia na ponurom ostrove mohol stať moderný plážový rezort s kúpeľmi, obrovským bazénom, nočným klubom…

Projekt by mal vyjsť na 15 miliónov eur a okrem zatraktívnenia regiónu by mal priniesť aj nové pracovné miesta pre tamojších obyvateľov. Švajčiarsky investor aj Čierna Hora teraz už len dúfajú, že sa im podarí na ostrov s nelichotivou minulosťou prilákať turistov.

#mamula #island #lastavica_island #montenegro #fort

Príspevok, ktorý zdieľa Dragana DB (@dragana0117),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #Čierna Hora #Ostrov #Jadran #rezort