Chcete vlastný ostrov? Tieto sú na predaj v Európe

Aj vy máte niekedy chuť odsťahovať sa na vlastný ostrov, preč od pracovných či školských povinností, zhonu, termínov a nepríjemných ľudí, a len tak si užívať pohodu, loviť ryby a prežívať dni len a len podľa vlastných predstáv? Tento sen nie je nereálny a nemusíte byť celebrita, aby ste si nejaký mohli zaobstarať alebo aj prenajať.

14.12.2017 07:00
debata (1)

Podmienkou je však pomerne veľký rozpočet, vlastný ostrov si môžete kúpiť od niečo vyše milióna eur – záleží od veľkosti či polohy. V ponuke je ich niekoľko aj v Európe, v jazerách či na mori.

Napríklad v Stredozemnom mori je na predaj 18 ostrovov, v Atlantickom oceáne pri pobreží starého kontinentu až 31. Ak máte radšej exotiku, zamerajte sa na Karibik, tam je podľa portálu Vladi private islands v ponuke 43 ostrovčekov.

V Chorvátsku sa predávajú 2 ostrovy, rovnako aj v Španielsku, vo Francúzsku jeden, pri pobreží Talianska 6 a najväčšiu ponuku nájdete v Grécku – až 7 ostrovov. Tieto sú najkrajšie:

Chorvátsko

Sveta Katarina

Nájdete ho neďaleko Zadaru, rovno pri letovisku Biograd na Moru. Jeho rozloha je 2000 m² vrátane zámočku s obytnou plochou 600 m². Okrem neho sa tam nachádza ešte opustený kostolík. Cena je na vyžiadanie.

Male Orjule

Toto je o niečo väčší ostrov, hneď vedľa známej dvojice Veľký a Malý Lošinj, má rozlohu takmer 400 000 m2. Súkromná je len jeho polovica, tú druhú vlastní Chorvátsko. Veľkou výhodou sú až dva pramene sladkej vody. Cena nie je zverejnená, takže možno vznikne priestor na vyjednávanie.

Taliansko

Isola Ravaiarina

Ak máte voľných 3 milióny eur, môžete sa stať majiteľom utešeného ostrovčeka v lagúne na severe Talianska, pri Grade, rovno pod vnútrouzemským Udine. Nachádza sa na ňom reštaurácia aj rybia farma.

Santa Maria

Na 115-tisíc m2 nájde svoj raj milovník horúceho podnebia aj sŕdc. Len 15 minút od pobrežia Sicílie, na skok od Trapani, je na predaj ostrov s vilou ukrytou v olivovom hájiku. K dispozícii je aj kostolík zo 16. storočia. Neďaleko je aj letisko, takže z Ríma je majiteľ na svojom kúsku raja za 30 minút.

Sirene

Miniatúrny ostrovček leží na opačnej strane Sicílie, blízko mesta Taormina. Za 3 500 m2 si aktuálny majiteľ žiada 2,3 milióna eur. Na ostrove vajcovitého tvaru je malý prístav a dve hospodárske budovy, ktoré sa dajú prestavať na obytné.

Španielsko

Isla Centinela

Rovné 4 milióny eur stojí 10 000 m2 vlastnej zeme obkolesenej vodou v Španielsku, západne od Madridu. Hrad z 20. rokov minulého storočia je pol roka oddelený od pevniny vodou jazera Burguillo.

Grécko

Ostrov St. Athanasios

Čo je malé, to je milé. Ale nie nevyhnutne lacné. Ostrov s plochou 10 500 m2 pri meste Itea v Korintskom zálive sa predáva za 1,6 milióna eur. Len na skok sú Delfy, historický prístav Galaxidi aj lyžiarske stredisko Parnassos. Vegetácia nie je bujná, okrem pínií a niekoľkých olivovníkov, poteší však malá piesková plážička.

Atokos

Opakom je veľký hornatý ostrov v Iónskom mori s rozlohou 4,5 milióna m2, za ktorý majitelia pýtajú 45 miliónov eur. Nájdete ho medzi ostrovmi Itaka a Lafkada. Jeho kopce sa dvíhajú až na dramatických 334 metrov. Ponúka kamienkové pláže a podmorské jaskyne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ostrovy