Futuristický hotel s kruhovou štruktúrou sa bude vznášať nad hladinou

Ďaleko na severe, tesne za polárnym kruhom, pokoj a ticho nórskeho fjordu Holandsfjorden pretínajú zvuky čulej stavebnej činnosti. Pomaly tam vyrastá kruhovitý hotel Svart, ktorý bude unikátny nielen úžasným výhľadom, ale aj energetickou sebestačnosťou.

08.03.2018 07:00
debata (2)

Prstencový tvar stavby bude návštevníkom ponúkať dychvyrážajúci 360-stupňový pohľad na dramatické okolie navôkol, dokonca aj na ľadovec Svartisen v diaľke.

Samotné slovo svart v nórčine znamená „čierny“ a je odkazom na tmavomodrú až čiernu farbu ohromného Svartisenu, podľa ktorého dostal hotel meno.

Dookola hotela, za oknami vysokými od zeme až po strop, sú naplánované sedadlá, ktoré podobne ako v kine prinesú divákom nevšedné zážitky – tu však namiesto plátna sa bude príbeh odohrávať na tmavej oblohe, v hlavnej úlohe zažiari ohromujúca a jedinečná Aurora borealis.

Futuristickú štruktúru stavby budú niesť silné piliere, čím vznikne ilúzia na hladine sa vznášajúceho hotela.

Energetický zázrak

Podľa developerov bude Svart nielen spotrebovávať o 85 percent menej energie ako tradičný hotel, ale bude aj samoudržateľný a bude aj vyrábať vlastnú elektrinu, dokonca viac, než sám spotrebuje. Vďaka tomu mu už teraz prisúdili titul prvého „energeticky pozitívneho hotelového konceptu“ za polárnym kruhom.

Okrem toho, že kruhová konštrukcia stavby prinesie do sveta architektúry novátorský počin, bude slúžiť aj inému účelu: prstencový dizajn totiž optimalizuje zber slnečnej energie, ktorá bude napájať hotel.

V lete, počas polárneho dňa, keď „polnočné“ slnko nezapadá pol roka za obzor, bude strecha pokrytá solárnymi panelmi zachytávať maximum žiarenia a hromadiť jeho tepelnú energiu. V zime sa hotel zasa bude spoliehať skôr na termálnu energiu.

Aj samotné materiály, ktoré sa používajú na jeho výstavbu, sú prírodné a obnoviteľné. Väčšina konštrukcie je z dreva, ocele a betónu je minimum.

Hotel podľa plánov privíta prvých hostí v roku 2021. Podobný „prírodný“ hotel otvorili začiatkom roka aj na aljašskom ľadovci vo výške 1,8 kilometra.

Zdroj: Yahoo.com; Storiesworld.net; Dailymagazine­.news

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Nórsko #fjord